CIASTECZKA
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym możliwe zapamiętanie przez stronę preferowanego języka i wielkości czcionki. Dodatkowo na stronie znajduje się skrypt Google Analytics, który również może zapisywać ciasteczka.

Więcej na temat ciasteczek (cookies) można przeczytać na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Strona używa ciasteczek - przeczytaj więcej
16.01.2019
 
Ruszyły zapisy na warsztaty kulinarne dla dzieci!
 
Przypominamy, że podczas II dnia Kongresu odbędą się warsztaty kulinarne organizowane przez naszego Partnera, Fundację Szkoła na Widelcu, podczas których dzieci nauczą się wykonywania prostych, zdrowych przekąsek. Przepisy te będzie można także wykorzystać w domu, kiedy zabraknie czasu na przygotowanie większego posiłku. Warsztaty prowadzone będą pod okiem specjalistów a po ich zakończeniu milusińscy otrzymają drobne upominki. Warsztaty przeznaczone są dla dzieci w wieku 5-15 lat, jednorazowo grupa może liczyć maksymalnie 12 uczestników. Serdecznie zapraszamy!
 
Poniżej znajdą Państwo link, pod którym można dokonywać zapisów:
 

09.01.2018

IV Narodowy Kongres Żywieniowy jest doskonałą okazją nie tylko do pozyskania interesującej wiedzy na temat zdrowego odżywiania, ale także może być świetnym pomysłem na spędzenie rodzinnego weekendu. 26 stycznia (sobota) na odwiedzających czekać bowiem będzie mnóstwo atrakcji! Oprócz solidnej dawki informacji od ekspertów i możliwości uczestniczenia w debatach, goście będą mogli skorzystać z bezpłatnych porad naszych dietetyczek.  Tym, którzy będą chcieli dowiedzieć się jeszcze więcej na temat swojego ciała, polecamy wykonie pomiaru jego składu. Wyniki takiego badania pozwolą na określenie odpowiedniej diety oraz dobranie optymalnej dawki ruchu. Nie od dziś wiadomo, że dzięki kontrolowaniu masy ciała oraz jego składu, jesteśmy w stanie uniknąć wielu problemów ze zdrowiem, jak również zachować młody wygląd, ładną sylwetkę oraz w pełni sprawne ciało. Drugi dzień Kongresu to także niespodzianki dla najmłodszych. Razem z Fundacją Szkoła na Widelcu zorganizowane zostaną warsztaty kulinarne, podczas których dzieci nauczą się wykonywania prostych, zdrowych przekąsek. Przepisy te będzie można także wykorzystać w domu, kiedy zabraknie czasu na przygotowanie większego posiłku. Warsztaty prowadzone będą pod okiem specjalistów a po ich zakończeniu milusińscy otrzymają drobne upominki. Warsztaty przeznaczone są dla dzieci w wieku 5-15 lat, jednorazowo grupa może liczyć maksymalnie 12 uczestników. 

Poniżej udostępniamy także plakaty dla kadry nauczycielskiej oraz rodziców - do udostępniania oraz wydruku.

Do Pobrania

Zapraszamy na wspólny, zdrowy weekend!

 

02.01.2018

Psychoterapia w zaburzeniach odżywiania – standardy i najnowsze podejścia terapeutyczne, 
Mgr. Magdalena Wayda-Zalewska.

[…] W leczeniu zaburzeń odżywiania szybkie szukanie pomocy już przy pierwszych epizodach i na wczesnych stadiach choroby daje lepsze rokowanie. Im dłużej bowiem trwają zaburzenia odżywiania  tym trudniej  jest je leczyć.

Interesującym – w sensie nie tylko poznawczym, ale i edukacyjnym jest pokazanie współwystępowania zaburzeń odżywiania z innymi zaburzeniami, przede wszystkim nerwicami oraz zaburzeniami osobowości -choć również  mamy z z.o. do czynienia w cięższych chorobach psychicznych. W praktyce klinicznej zwraca bowiem uwagę duża liczba objawów towarzyszących zaburzeniom odżywiania. Niekiedy trudno jednoznacznie wskazać która diagnoza powinna być brana pod uwagę jako główna a która jako współwystępująca. W istocie trzeba prześledzić z uwagą całą etiopatogenezę by trafnie rozeznać chorobę i ustalić plan leczenia – terapeutycznego oraz farmakologicznego. Konieczne przy stawianiu diagnozy jest obok badania psychiatrycznego oraz internistycznego dokładne wykorzystanie dostępnych narzędzi (skal) klinicznych, szczegółowy i ustrukturalizowany wywiad z Pacjentem oraz wywiad rodzinny, superwizja, metody projekcyjnych etc. Zawsze nadrzędną wartością i celem jest ratowanie życia i zdrowia fizycznego Pacjentów. Dlatego tak wielkie znaczenie ma szybkie reagowanie i uważna ocena ryzyka dotycząca Pacjentów cierpiących na zaburzenia odżywiania. Nie można zapomnieć  o tym, że jest to jednostka chorobowa cechująca się dużą śmiertelnością.

[..} Działania  stosowane w zaburzeniach odżywiania takie jak: terapia grupowa, terapia indywidualna, terapia behawioralna, psychodrama, muzykoterapia, arteterapia, trening społecznego poznania, trening neuropoznania, warsztaty dotyczące zaburzonego obrazu ciała, warsztaty kulinarne i in.. […] tworzą razem program leczenia w którym ogromne znaczenie ma współdziałanie całego zespołu terapeutycznego (psychiatrów, psychologów, pielęgniarek, diagnostów), oraz  konsekwencja w jego realizowaniu.

Niezmiernie trudnym lecz istotnym zadaniem jest zaangażowanie pacjentów w proces leczenia (np. poprzez uzyskiwanie ich pisemnej akceptacji regulaminu czy settingu terapeutycznego oraz utrzymanie ich motywacji na poziomie pozwalającym na realizację założonych w terapii celów. […] Najczęściej pojawiające się problemy w realizacji programu związane są np. z brakiem oczekiwanego przyrostu masy ciała, z rozbieżnością między tempem przyrostu masy ciała a zmianami w psychice pacjentek.

Biorąc pod uwagę rozwój oferty terapeutycznej w ostatnich latach, warto wiedzieć, które metody mają udowodnioną, popartą badaniami naukowymi skuteczność. Do najbardziej skutecznych i popularnych należą: psychoterapia psychodynamiczna, psychoterapia poznawczo-behawioralna oraz terapia systemowa (rodzinna).  Skoro już mowa o podejściach, warto zaznaczyć, że w każdym zespole terapeutycznym znajdziemy zapewne terapeutów reprezentujących wszystkie z ww. nurtów, na co należy spojrzeć jako na wartość dającą możliwość pełniejszego oglądu problematyki Pacjenta. Z pewnością bardziej zróżnicowany zespół daje możliwość wielowymiarowej i  konceptualizacji Pacjenta a co za tym idzie lepszego doboru adekwatnych metod leczenia.[…]

Słowa kluczowe: zaburzenia odżywiania, anoreksja, bulimia, jedzenie napadowe, psychoterapia, metody leczenia zaburzeń odżywiania,

19.12.2018

Rehabilitacja żywieniowa w zaburzeniach odżywiania - Dr Agnieszka Chruścikowska

Zgodnie z Międzynarodową Klasyfikacją Chorób i Problemów Zdrowotnych (ICD-10), Anorexia nervosa (jadłowstręt psychiczny) charakteryzuje się nieprawidłowymi zachowaniami żywieniowymi, wśród których dominują drastyczne restrykcje żywieniowe, a także znaczący ubytek masy ciała oraz mnogie zaburzenia endokrynologiczne. Należy również podkreślić, że u pacjentów z jadłowstrętem psychicznym obserwuje się wysokie nasilenie lęku przed przyrostem masy ciała.Celem leczenia żywieniowego w jadłowstręcie psychicznym nie jest jedynie prawidłowa masa ciała. W trakcie rehabilitacji żywieniowej powinno się dążyć również do ukształtowania odpowiednich nawyków wobec żywienia oraz osiągnięcia przez pacjenta zdolności do prawidłowej percepcji stanu głodu oraz sytości.Przed podjęciem rehabilitacji żywieniowej u pacjentów z anoreksją  niezbędna jest: ocena stanu fizjologicznego osoby chorej, ocena stanu odżywienia i ustalenie ryzyka wystąpienia zespołu ponownego odżywienia (refeeding syndrome).Obliczenie indywidualnego zapotrzebowania energetycznego w przypadku pacjentów z anoreksją powinno zawsze odnosić się do aktualnej masy ciała chorego.Rehabilitacja żywieniowa jadłowstrętu psychicznego ma charakter etapowy.Podczas leczenia następuje stopniowe zwiększanie podaży kilokalorii w przeliczeniu na kilogram masy ciała.Zaleca się rozpoczęcie leczenia dietetycznego od 30-40 kcal/kg masy ciała na dobę i jeśli istnieje taka potrzeba, stopniowe zwiększanie do 70-100 kcal/kg  masy ciała na dobę. Jednak w przypadku pacjentów zagrożonych wystąpieniem zespołu ponownego odżywienia -z BMI poniżej 14 kg/m2 i/lub głodzących się ponad 15 dni-podaż kilokalorii z diety jest początkowo dużo niższa. W pierwszym dniu terapii zakłada się podaż na poziomie nawet 5-10 kcal/kg masy ciała. W kolejnych dniach ilość pokarmów stopniowo rośnie. Wartość kaloryczną diety można zwiększać o maksymalnie od 30 do 50% na dobę.W fazie początkowej rehabilitacji żywieniowej zalecana jest dieta z wykluczeniem produktów potencjalnie powodujących dolegliwości żołądkowo-jelitowe, których wystąpienie mogłyby zwiększać opór pacjenta i zniechęcać go do kontynuowania terapii żywieniowej.W tej fazie pacjenci powinni unikać takiej żywności i napojów jak: potrawy wzdymające, ostre przyprawy, tłuste gatunki mięs, tłuste sosy, kremy, mocne napary kawy i herbaty oraz napoje alkoholowe.W przypadku pacjentów mocno wyniszczonych, którzy mają trudności z przyjęciem posiłków stałych, w pierwszych dniach terapii stosuje się: dietę płynną, półpłynną lub papkowatą, ubogotłuszczową, a czasami też ze zmniejszoną zawartością laktozy.Zaleca się, aby co najmniej połowa białka zawartego w diecie pochodziła ze źródeł zwierzęcych.Tłuszcz należy podawać pacjentom niedożywionym w postaci tłuszczów lekkostrawnych. Dieta bogatotłuszczowa jest niewskazana, gdyż chorzy z anoreksją zazwyczaj jej nie tolerują.Liczba posiłków spożywanych przez chorego powinna wynosić od 5 do 6 dziennie.Początkowo muszą to być porcje o bardzo małej objętości, niepowodujące dyskomfortu wskutek nadmiernego rozciągnięcia ścian żołądka. Następnie należy stopniowo wprowadzać porcje o standardowej wielkości.U osób mocno wyniszczonych posiłki powinny być w postaci przecieranych zup, potrawek mięsnych. Zalecane są drobne kaszę, mleko i jego przetwory, o ile są dobrze tolerowane.Osoby z jadłowstrętem psychicznym powinny spożywać płyny - w postaci wody mineralnej, słabych herbat rumiankowych oraz miętowych.Słowa kluczowe: rehabilitacja żywieniowa, dieta, anoreksja, zaburzenia odżywiania
 
12.12.2018
 
Stres a zaburzenia odżywiania – dr Elżbieta Bonder
 
Stres to zaburzenie homeostazy organizmu wywołane przez czynnik fizyczny lub psychiczny. Rozróżniamy wiele rodzajów stresorów. Rodzaj i siła działania bodźca wywołuje odpowiednią reakcję organizmu. Stresory zagrażające życiu ( uraz z poważnym uszkodzeniem ciała, hipoglikemia, nagła hipowolemia ) pobudzają miejsce sinawe i wywołują fazę alarmową reakcji stresowej. To reakcja „walcz i uciekaj” – niejednokrotnie ratująca życie. Po ustąpieniu szkodliwego stresora ustępuje. Poważny problem pojawia się , kiedy stresor zewnętrzny lub wewnętrzny działa w niewielkim nasileniu , ale bardzo długo. W takiej sytuacji , także uruchamia się każdorazowo reakcja stresowa , która z kolei pobudza kaskadę hormonów. Wydziela się adrenalina, noradrenalina, kortyzol. Główne działania adrenaliny , to: skurcz naczyń krwionośnych, przyspieszenie czynności serca, zwiększenie przepływu wieńcowego i mózgowego, podwyższenie poziomu glukozy, zahamowanie wydzielania soków trawiennych i zwolnienie perystaltyki jelit. Noradrenalina nasila działanie adrenaliny. Kortyzol podnosi poziom glukozy w mechanizmie glukoneogenezy, zatrzymuje sód, podnosi ciśnienie krwi, przy krótkotrwałym wydzielaniu podnosi nastrój , powoduje ożywienie i pobudzenie, przy długotrwałym wydzielaniu powoduje rozdrażnienie , niepokój, bezsenność, zaburzenia psychiczne. Nadmierne i długotrwałe działanie powyższych hormonów stresowych w pierwszej kolejności pobudza organizm do włączania mechanizmów obronnych , wyciszających negatywne skutki hormonów stresowych. Serotonina, dopamina, melatonina, oksytocyna, endorfiny – to neurotransmitery, które sprzyjają wyciszaniu napięcia emocjonalnego. To faza przystosowania lub inaczej odporności. Jeśli jednak czynniki stresogenne nadal będą regularnie działały , wówczas następuje faza wyczerpania charakteryzująca się powstawaniem przewlekłych chorób psychosomatycznych i zaburzeń psychicznych. Zaburzenia odżywiania to niejednokrotnie, także konsekwencja nieumiejętności radzenia sobie z własciwą regulacją emocji. Nadmierne jedzenie, kompulsywne objadanie się prowadzą do otyłości. Anoreksja, bulimia to jednostki chorobowe o znacznie bardziej skomplikowanej i wieloczynnikowej etiologii.

30.11.2018

Sesja posterowa – dlaczego warto zaprezentować swoje prace?

IV Narodowy Kongres Żywieniowy to wydarzenie, które będzie doskonałą okazją do zaprezentowania różnych stanowisk i pomysłów na rozwiązywanie problemu narastającej otyłości  wśród dzieci i młodzieży. Środowiska naukowe, edukacyjne, instytucje związane z żywnością i żywieniem, pochylą się nad próbą odpowiedzi na pytanie, dlaczego – pomimo wzrostu świadomości i propagowania zdrowego stylu życia – nadal przegrywamy w walce z dodatkowymi kilogramami. Ważnym elementem Kongresu będzie drugi dzień (otwarty), poświęcony wdrożeniu nauki do praktyki życia codziennego. Zaplanowano debaty, które skierowane będą przede wszystkim do szeroko pojętego środowiska szkolnego - rodziców, nauczycieli, dyrektorów placówek oświatowych, realizatorów żywienia zbiorowego, pielęgniarek szkolnych, przedstawicieli kuratoriów oświaty. Przez cały dzień prowadzone będą prezentacje i debaty poświęcone różnym aspektom profilaktyki otyłości wśród dzieci i młodzieży – od przyczyn nadwagi i nawyków zakupowych, przez rolę poszczególnych posiłków, wyzwania współczesnej aktywności fizycznej i zaburzenia odżywiania, po aspekty marketingu w kształtowaniu właściwych nawyków żywieniowych i wykorzystanie mediów w przestrzeni edukacji. Elementem spajającym oba dni IV Kongresu będzie prezentacja przez Prof. dr hab. Mirosława Jarosza nowej Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla dzieci i młodzieży, wraz z zaleceniami.

W ramach  IV  Narodowego  Kongresu  Żywieniowego odbędzie  się  sesja posterowa, do udziału w której serdecznie zapraszamy. Prezentacja posterów zaplanowana została na dwa dni Kongresu a streszczenia  eksponowanych  posterów zostaną  opublikowane  w czasopiśmie „Żywienie Człowieka i Metabolizm”. Autorzy posterów będą mieli okazję do wymiany poglądów oraz  dyskusji z uczestnikami Kongresu. Termin nadsyłania posterów mija 5 grudnia b.r. Po więcej informacji zapraszamy:

http://www.kongres-zywieniowy.waw.pl/attachments/article/28/Regulamin_sesja_posterowa%2021.11.pdf

 

21.11.2018

Informujemy, że przedłużamy termin zgłaszania streszczeń posterów do dnia 05.12.2018 r. Więcej informacji dotyczących zgłaszania abstraktu znajdą Państwo w zakładce: sesja posterowa. Serdecznie zapraszamy do zgłaszania się i przedstawienia swojego dorobku naukowego

 *******
 

7.11.2018
Podczas IV Narodowego Kongresu Żywieniowego będziemy wspólnie szukać odpowiedzi na pytanie: dlaczego nie udaje się powstrzymać narastania nadwagi i otyłości, szczególnie u dzieci i młodzieży. Podczas spotkań z ekspertami, wykładów oraz debat, spróbujemy znaleźć rozwiązania tego problemu. Pochylimy się również na tematem zaburzeń odżywiania w wieku młodzieńczym - bulimią i anoreksją. Zapraszamy do zapoznania się z programem Kongresu

 

 *******
 
21.09.2018
Informujemy, że przedłużamy termin zgłaszania streszczeń posterów do dnia 16.11.2018 r. Więcej informacji dotyczących zgłaszania abstraktu znajdą Państwo w zakładce: sesja posterowa. Serdecznie zapraszamy do zgłaszania się i przedstawienia swojego dorobku naukowego.
 
*******
 
30.08.2018
Informujemy, że do dnia 30.09.2018 r. mija ostateczny termin zgłaszania streszczeń posterów. Treść streszczenia abstraktu należy wysłać pocztą elektroniczną na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.. Więcej informacji znajda Państwo w zakładce: dla uczestników --> sesja posterowa. 
 

*******

28.06.2018
Szanowni Państwo! Uruchomiliśmy możliwość rejestracji na IV Narodowy Kongres Żywieniowy, który odbędzie się 25-26 stycznia 2019 na PGE Narodowym! Zapraszamy do udziału w Kongresie. Aby zapisać się na Kongres prosimy zapoznać się z informacjami zawartymi w zakładce REJESTRACJA.