CIASTECZKA
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym możliwe zapamiętanie przez stronę preferowanego języka i wielkości czcionki. Dodatkowo na stronie znajduje się skrypt Google Analytics, który również może zapisywać ciasteczka.

Więcej na temat ciasteczek (cookies) można przeczytać na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Strona używa ciasteczek - przeczytaj więcej

III Narodowy Kongres Żywieniowy

„Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu – postępy 2017”

Warszawa, PGE Narodowy, 26-27 stycznia 2018 r.

 

pod hasłem:
Żywienie i aktywność fizyczna osób w starszym wieku
w zdrowiu i chorobie

 

I dzień – 26 stycznia 2018 r. − ZAGADNIENIA

 

1. Starzenie się – teraźniejszość i przyszłość

2. Piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dla osób w starszym wieku

3. Żywienie a biologiczne podstawy starzenia się i długowieczności

4. Żywienie osób w starszym wieku w wybranych chorobach

5. Stan odżywienia (niedożywienie, otyłość) a skuteczność leczenia

6. Żywienie i aktywność fizyczna osób w starszym wieku a ryzyko
    
i skuteczność leczenia choroby Alzheimera

7. Żywienie osób w starszym wieku w szpitalach

8. Suplementy w starszym wieku – jakie są wskazania?

9. Interakcje żywności i suplementów diety z lekami u osób w starszym wieku – niedoceniony
    problem medyczny

10. Starzenie, zapalenie i witamina D – czy mamy nowy „eliksir” młodości?

11. Aktywność fizyczna a starzenie się

 

 

II dzień – 27 stycznia 2018 r. – DEBATY SPOŁECZNE

 

Wykład wprowadzający: Jak rozumieć Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób w starszym wieku − 2018

 

 

 

Debaty:

 

1. Jak zdrowo się starzeć i długo żyć?

2. Jak się żywić w wybranych chorobach

3. Uważaj, co jesz i jakie suplementy przyjmujesz, gdy zażywasz leki

4. Jestem na zakupach– jak wybierać „zdrowe” produkty żywnościowe

5. Aktywność fizyczna – jak ją rozumieć

6. Mam problem z żywieniem – czy potrzebuję psychologa?