Program V Narodowego Kongresu Żywieniowego

V Narodowy Kongres Żywieniowy pod hasłem: Dieta dla zdrowia i planety – jaka powinna być dieta przyszłości?

Warszawa, PGE Narodowy, 16-17 października 2020 r.

I dzień – 16 października 2020 r.  

Wykład wprowadzający

Aktualne kluczowe wyzwania dla poprawy stanu zdrowia Polaków

dr Grzegorz Juszczyk, dyrektor NIZP-PZH 

SESJA I

DIETA VS. PLANETA – DOKĄD ZMIERZAMY? 

  • Żywność GMO – żywność przyszłości?
  • Opakowania żywności a przyszłość planety
  • Ocena skuteczności i konieczność stosowania kompleksowych rozwiązań w zapobieganiu chorobom
  • Badania sposobu odżywiania w Polsce w ramach współpracy z EFSA

SESJA II

BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI – NAJCZĘSTSZE KONTROWERSJE

  • Bezpieczna czy niebezpieczna? Cechy i funkcje żywności w świadomości społecznej, przestrzeni medialnej i komunikatach marek
  • Eko, bio, organic – żywność przyszłych pokoleń?
  • Pozostałości pestycydów w żywności – czy mamy się czego obawiać?
  • Suplementy diety – powszechnie znane, ale czy wystarczająco poznane?
  • Antybiotyki i pozostałości innych leków w produktach pochodzenia zwierzęcego – jaka jest prawda?
  • Ryby – źródło korzystnych dla zdrowia składników czy zanieczyszczeń?

SESJA III

DIETA DLA ZDROWIA I PLANETY – NOWY TREND W ŻYWIENIU  

  • Wpływ diet roślinnych u dzieci i młodzieży na zdrowie
  • Diety roślinne a zdrowie układu pokarmowego
  • Wpływ spożycia mięsa czerwonego i jego przetworów na zdrowie, ze szczególnym uwzględnieniem chorób sercowo-naczyniowych

SESJA IV

GENY, ŚRODOWISKO I STYL ŻYCIA A STAN ZDROWIA SPOŁECZEŃSTWA 

  • Aktywność fizyczna w prewencji chorób cywilizacyjnych
  • Jak wpływa na nas zanieczyszczone powietrze?
  • Geny a dieta – kiedy za problem otyłości odpowiadają nasze geny?
  • Dieta warzywno-owocowa – czy może być dietą dla wszystkich?  

 

 

 

II dzień – 17 października 2020 r.  

Na drugi dzień Kongresu zapraszamy wszystkich zainteresowanych tematyką zdrowego żywienia i aktywności fizycznej m.in. rodziców z dziećmi, młodzież, studentów, osoby w wieku starszym, ale także specjalistów z zakresu żywienia i dietetyki.

9.00-10.00 Rejestracja

10.00- 15.00 Panele dyskusyjne poświęcone przede wszystkim praktycznemu zastosowaniu w codziennym życiu zaleceń wynikających z badań naukowych. W tym dniu, poza tematyką związaną z odpowiednią dla zdrowia i klimatu dietą, zaproszeni przez nas goście zmierzą się z najczęściej prezentowanymi mitami żywieniowymi w mediach np. dotyczącymi pestycydów w żywności czy żywności ekologicznej.

 

Dodatkowo zaplanowaliśmy:

  • ​Konsultacje dietetyczne prowadzone przez specjalistów z Centrum Dietetycznego Online NCEŻ.
  • Konsultacje psychologa prowadzone przez eksperta NCEŻ.
  • Badania diagnostyczne m.in. pomiar składu ciała, ciśnienia.
  • Konsultacje dot. zalecanej formy aktywności fizycznej i poprawności w wykonywaniu ćwiczeń.
  • Kącik edukacyjny dla dzieci.
  • Warsztaty kulinarne.
  • Warsztaty dotyczące aktywności fizycznej.
Share This