Program V Narodowego Kongresu Żywieniowego

V Narodowy Kongres Żywieniowy pod hasłem: Dieta dla zdrowia i planety – jaka powinna być dieta przyszłości?

17 października 2020 r., wydarzenie online

STREFA MERYTORYCZNA

STREFA KULINARNA

9:00 – 9:30
Śniadanie online: kucharze i dietetycy wspólnie opowiedzą i pokażą jak codziennie rozpoczynać dzień zdrowym śniadaniem.
Ewa Ługowska

9:30 – 9:40
Otwarcie konferencji

Blok: Dieta vs planeta – dokąd zmierzamy?

9:45 – 10:00
Aktualne kluczowe wyzwania dla poprawy stanu zdrowia.
dr hab. n. o zdr. Grzegorz Juszczyk
Dyrektor NIZP-PZH

10:00 – 10:15
Dieta vs planeta – największe zagrożenia.
dr Jacek Postupolski
Kierownik Zakładu Bezpieczeństwa Żywności NIZP-PZH

10:15 – 10:30
Żywność GMO – żywność przyszłości?
dr Sławomir Sowa
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin – Państwowy Instytut Badawczy

10:30 – 10:45
Strukturalne interwencje populacyjne mające na celu poprawę diety – czy są w stanie poprawić zdrowie mieszkańców Polski?
dr n. med. Piotr Bandosz
Gdański Uniwersytet Medyczny

10:45 – 11:00
Zrównoważone systemy żywnościowe w strategii producenta żywności
dr Jacek Czarnecki

11:00 – 11:10
Studio

11:10 – 11:50
Aktywność fizyczna Online – „Wytrenuj swoje zdrowie” z Exercise is Medicine Polska. Zapraszamy do ćwiczeń razem z nami, pokażemy prosty trening dla każdego niezależnie od wieku i kondycji fizycznej.
Małgorzata Perl, Anna Plucik-Mrożek, Małgorzata Prochownik

Blok: Bezpieczeństwo żywności – najczęstsze kontrowersje

11:50 – 12:05
Pozostałości pestycydów w żywności – czy mamy się czego obawiać?
dr hab. Paweł Struciński
Kierownik Zakładu Toksykologii i Oceny Ryzyka Zdrowotnego NIZP-PZH

12:05 – 12:20
Antybiotyki i pozostałości innych leków w produktach pochodzenia zwierzęcego – jaka jest prawda?
dr Wojciech Karlik
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego

12:20-12:35
Ryby – źródło korzystnych dla zdrowia składników czy zanieczyszczeń?
dr hab. inż. Joanna Szliner-Richter
Morski Instytut Rybacki – Państwowy Instytut Badawczy

12:35 – 12:50
Bezpieczna czy niebezpieczna? Cechy żywności w świadomości społecznej, przestrzeni medialnej i komunikacji marek.
dr hab. n. o zdr. Mariusz Panczyk
Warszawski Uniwersytet Medyczny
Emilia Hahn
Agencja PR Hub

12:50 – 13:05
Glifosat – aktualne wyniki badań pozostałości w uprawach zbóż i w żywności.
Dlaczego był często wykrywany w kaszach a nie w oleju rzepakowym.
dr Artur Miszczak
Instytut Ogrodnictwa, Zakład Badania Bezpieczeństwa Żywności

9:35 – 10:05

Alicja Baska i Agata Szczebyło

10:10 – 10:40

David Gaboriaud i Hanna Stolińska

10:45 – 11:15

Agnieszka Mielczarek

11:20 – 11:50

Roślinniejemy z produktami Garden Gourmet
Dominika Targosz i Łukasz Jończyk

11:55 – 12:25

Szkoła na widelcu

12:30 – 13:00

Viola Urban

13:05 – 13:35
Warsztaty kulinarne online
Paulina Górska i Jakub Emanuel Malec

Blok – Dieta dla zdrowia i planety – nowy trend w żywieniu

13:35 – 13:50
Diety roślinne a mikrobiologia przewodu pokarmowego.
prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska
Pomorski Uniwersytet Medyczny

13:50 – 14:05
Wpływ spożycia mięsa czerwonego i jego przetworów na zdrowie, ze szczególnym uwzględnieniem chorób sercowo-naczyniowych.
prof. dr.n med. Longina Kłosiewicz-Latoszek
NIZP-PZH

14:05 – 14:20
Gęstość odżywcza i walory prozdrowotne warzyw, owoców i ich przetworów.
dr hab. Dominika Głąbska, prof. SGGW
prof. dr hab. Dominika Guzek

14:20 – 14:35
Dieta wegańska – czy może być dietą dla wszystkich?
dr hab. n. med. Dariusz Włodarek
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego

14:35 – 14:50
Wystąpienie eksperta

Debata – Dieta dla zdrowia i planety – dlaczego zmiana żywienia jest konieczna?

14:50 – 15:50
• Jak zmienia się nasze środowisko?
• W jaki sposób produkcja żywności wpływa na naszą planetę?
• Jakie działania może podjąć przemysł, aby zminimalizować negatywny wpływ
produkcji żywności na środowisko?
• Dlaczego nasza dieta powinna ulec zmianie?

13:40 – 14:10

Beata Szewczyk-Grątkowska

Zapraszamy do bezpłatnej rejestracji:

Share This