dr hab. Dominika Głąbska, prof. SGGW

Zastępca Dyrektora Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka i Kierownik Poradni Dietetycznej Wydziału Żywienia Człowieka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Jest specjalistą z zakresu dietetyki i żywienia człowieka prowadzącym na co dzień zajęcia ze studentami oraz badania naukowe dotyczące roli żywienia. Jej zainteresowania naukowe koncentrują się wokół zagadnień związanych z rolą żywienia w dietoprofilaktyce i dietoterapii, czynnikami warunkującymi wybór i preferencje produktów spożywczych u osób zdrowych i pacjentów ze schorzeniami dietozależnymi oraz stanem odżywienia i stanem zdrowia pacjentów ze schorzeniami dietozależnymi i w ich profilaktyce. Opracowała i zwalidowała szereg kwestionariuszy częstości spożycia, do wykorzystania w ocenie sposobu żywienia, które zostały włączone do rejestru zwalidowanych narzędzi pozwalających na szybką ocenę diety National Institutes of Health – National Cancer Institute.