Baszar El-Helou
Ekspert Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego
Dietetyk Centrum Medycznego NIZP PZH – PIB, wykładowca w Zakładzie Żywienia Człowieka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Absolwent studiów dietetycznych na Wydziale Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz studiów podyplomowych z zakresu psychodietetyki w Szkole Wyższej Psychologii Społecznej SWPS.
Doświadczenie w pracy z pacjentami zdobywał przez lata prowadzenia własnej poradni dietetycznej Pracownia Dietetyczna WANILIA.
Chętnie angażuje się w szerzenie wiedzy teoretycznej i praktycznej poprzez prowadzenie zajęć oraz warsztatów edukacyjnych i kulinarnych zarówno dla studentów dietetyki jak i instytucji publicznych i firm prywatnych.
W pracy z pacjentem kieruje się przede wszystkim edukacją żywieniową oraz pracą nad zmianą nawyków i zachowań żywieniowych, szczególnie u osób z otyłością lub zaburzeniami odżywiania się na tle uzależnieniowym.
Pasjonat łączenia różnych smaków z całego świata w swojej kuchni, ze szczególnym naciskiem na kuchnię Libańską przy której się wychował.
W trakcie VII Narodowego Kongresu Żywieniowego prowadzi pokaz kulinarny pt.: Nieoczywiste pomysły na owoce w diecie dziecka w ramach programu Junior-Edu Żywienie w godzinach 11:40 – 12:05.