Katia Roman-Trzaska

promotorka edukacji kulinarnej i przedsiębiorczości kobiet. Założycielka pierwszej w Polsce szkoły gotowania dla dzieci Little Chef. Gdy okazało się, że gotowanie to świetna droga do samodzielności, współzałożyła fundację Samodzielność od Kuchni, wspierającą usamodzielnienie młodzieży z domów dziecka.

Dostrzega wielką wartość uważności i potrafi całkowicie oddać się sprawie, którą uważa za istotną. Dzięki tej determinacji Little Chef przeszkolił od 2009 roku ponad 25 000 dzieci w ramach kampanii Miasta Stołecznego Warszawy „Wiem, co jem”. We wszystkich zajęciach szkoły wzięło udział ponad 100 000 osób. Szkoły wszystkich szczebli uczą się z Little Chefem historii, geografii i matematyki, a pracownicy korporacji wzmacniają zdolności współpracy debatując nad garnkiem curry. Little Chef jest laureatem konkursu Komitetu Ochrony Praw Dziecka w kategorii “Miejsce przyjazne dziecku”.

Fundacja Samodzielność do Kuchni współpracuje z lokalną administracją, przedsiębiorcami, organizacjami pozarządowymi, a przede wszystkim restauratorami i kucharzami, by młodzi ludzie mogli z podniesioną głową wkraczać w dorosłe życie, tworzyć więzi i doceniać wspólnotę stołu.