and add this to your child theme stylesheet .et_pb_toggle_open .et_pb_toggle_title:before { display: block !important; content: “\e04f”; }

Maciej Nowicki

Szef kuchni Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, najstarszego muzeum sztuki w Polsce gdzie współtworzy program edukacyjno-badawczy dedykowany  kuchni polskiej. Doświadczenie zawodowe zdobywał w Wielkiej Brytanii oraz Francji. Po okresie fascynacji nowoczesną kuchnią europejską postanowił połączyć  swoje zamiłowanie do historii ze sztuką kulinarną i poświęcił się pracy rekonstruktorskiej oraz przepisom polskim pochodzącym z XVII i XVIII wieku.

Maciej jest miłośnikiem i popularyzatorem dawnych odmian warzyw, owoców oraz dzikich roślin jadalnych. Współlaureat prestiżowej nagrody Europa Nostra 2019 oraz Wybitny Szef kuchni polskiej według Gault&Milleau 2018. Promuje tradycyjną kuchnię Polski w kraju na świecie m.in. we Francji, ZEA, Japonii, Korei, USA, Bliski Wschodzie. Miłośnik podróży, pracy w ogrodzie i bonsai.

W trakcie VII Narodowego Kongresu Żywieniowego prowadzi pokaz kulinarny pt.: Warzywa i owoce w dawnej Polskiej kuchni – ujęcie historyczno-kulinarne w godzinach 11:10 – 11:35.