and add this to your child theme stylesheet .et_pb_toggle_open .et_pb_toggle_title:before { display: block !important; content: “\e04f”; }

prof. dr n. med.  Ewa Stachowska

Profesor nauk medycznych, specjalista biologii medycznej i nauk o żywieniu. Doświadczenie zawodowe zdobyła min w Instytucie Chemii Bioorganicznej (Polska Akademia Nauk, Poznań), Collegium Medicum (Uniwersytet Jagielloński, Kraków), Universidad de Navarra (Pamplona, Hiszpania), Strydehlyde University (Glasgow, UK).

Zainteresowania zawodowe  i naukowe dotyczą nowoczesnych rozwiązań w dietoprofilaktyce i dietoterapii min. wykorzystanie narzędzi genetycznych i molekularnych (z obszaru nutrigenetyki, epigenetyki, lipidometabolomiki)  w  indywidualizacji żywienia.  Autor ponad 110 prac z tzw. Listy Filadelfijskiej.

Kierownik Zakładu  Żywienia Człowieka i Metabolomiki  Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego. Członek European Lifestyle Medicine Organisation oraz Polskiego Towarzystwa Badań żywieniowych.

Twórca standardów żywienia dla osób z niealkoholową chorobą stłuszczeniową wątroby, twórca  „polskiego” wariantu diety typu śródziemnomorskiego, który został z powodzeniem zastosowany u pacjentów po przeszczepie nerki. Ostatnio bada rolę żywienia w funkcjonowaniu bakterii jelitowych.

Współwłaściciel firmy Dietetica zajmującej się innowacyjnym podejściem do żywienia. Bloger (https://dietetica.com.pl/blog.html), miłośnik muzyki i dobrej kuchni. Zawsze otwarta na ciekawych ludzi.