and add this to your child theme stylesheet .et_pb_toggle_open .et_pb_toggle_title:before { display: block !important; content: “\e04f”; }
Janusz Olejnik

Janusz Olejnik

Janusz Olejnik

Ekspert FoodFakty.pl

Pomysłodawca i założyciel projektu FoodFakty.pl Food Safety Culture Initative PL

Absolwent ART Olsztyn ( Akademia Rolniczo Techniczna ) obecnie Uniwersytet Warmińsko Mazurski (UWM), studia ukończył w   1992 z tytułem Magistra Inżyniera Technologii Żywności o specjalizacji Technologia Mleczarska. Absolwent Wyższej Szkoły Zarządzania I Marketingu, wydziału Zarządzania i Marketingu o kierunku Zarządzanie i Marketing. Absolwent Szkoły Głównej Handlowej  programu Master of Business Administration, Business management  – European Academy of Management Skills.

Od ukończenia studiów nieustannie aktywny zawodowo w branży spożywczej. Przewodniczący Komitetu Technicznego przy PKN nr 310 ds. Systemów Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności, oraz jest członkiem komitetu technicznego PKN KT35 (Mleka i Przetworów Mlecznych), autor wielu artykułów, organizator i prelegent na wielu konferencjach branżowych.

dr hab. n. med. Piotr Rzymski

dr hab. n. med. Piotr Rzymski

dr hab. n. med. Piotr Rzymski

Ekspert Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu

Biolog medyczny i środowiskowy, współautor ponad 150 publikacji naukowych, w tym kilkunastu na temat pandemii COVID-19, wykładowca, popularyzator nauki, dziennikarz naukowy Tygodnika Polityka. Stypendysta Fundacji na Rzecz Nauki Polskiej i MNiSW, ekspert unijnej Agencji Wykonawczej ds. Badań Naukowych, ekspert zewnętrzny Światowej Organizacji Zdrowia, ambasador międzynarodowej sieci naukowej Universal Scientific Education and Research Network (USERN) w Polsce, członek Rady Programowej inicjatywy „Nauka Przeciw Pandemii”.

Patrycja Szymańska

Patrycja Szymańska

Patrycja Szymańska

Ekspert Jeronimo Martins Polska

Dyrektorka Działu Badań Jakościowych w Ipsos.

Od ponad 20 lat pracuje po stronie agencji badań rynku jako badaczka zgłębiająca zachowania i motywacje ludzi, oraz konsultantka doradzająca klientom w podejmowaniu decyzji w oparciu o wiedzę i dane na temat konsumentów. 

dr n. przyr. Bogdan Wojtyniak, prof. NIZP PZH – PIB

dr n. przyr. Bogdan Wojtyniak, prof. NIZP PZH – PIB

dr n. przyr. Bogdan Wojtyniak, prof. NIZP PZH – PIB

Ekspert Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego

Biostatystyk, demograf, jest profesorem i Zastępcą Dyrektora w Narodowym Instytucie Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego, kierownikiem Zakładu Monitorowania i Analiz Stanu Zdrowia Ludności. Obszar jego działalności obejmuje przede wszystkim analizy stanu zdrowia ludności Polski i jego społeczne, behawioralne i środowiskowe uwarunkowania.

Był wielokrotnie krótkookresowym pracownikiem oraz doradcą WHO w zakresie monitorowania i oceny trendów zdrowotnych ludności oraz zdrowia środowiskowego, był Głównym Wykonawcą, współwykonawcą i konsultantem w szeregu projektach w dziedzinie zdrowia finansowanych przez Komisję Europejską, Bank Światowy i WHO oraz Norweski Mechanizm Finansowy. Jest głównym redaktorem i współautorem raportów o sytuacji zdrowotnej ludności Polski przygotowywanych od wielu lat przez NIZP PZH – PIB. Jest członkiem Komitetu Zdrowia Publicznego PAN oraz Komitetu Nauk Demograficznych PAN, Rady ds. Zdrowia Publicznego MZ. Jest członkiem Grupy Głównej i Grupy Technicznej Eurostatu do spraw gromadzenia danych o chorobowości i zapadalności w krajach Unii Europejskiej.

Autor i współautor ponad 200 publikacji w czasopismach krajowych i zagranicznych oraz opracowaniach książkowych. Wg bazy Web of Sciences Core Collection: Indeks h – 38, Cytowań 10 383 (bez autocytowań).

Agata Szczebyło

Agata Szczebyło

Agata Szczebyło

Edukatorka żywieniowa; absolwentka i doktorantka Wydziału Żywienia Człowieka warszawskiej SGGW. Organizuje i realizuje autorskie warsztaty i szkolenia z zakresu edukacji żywieniowej i kulinarnej. W ramach współpracy z organizacjami pozarządowymi prowadziła zajęcia z kilkoma tysiącami dzieci oraz z młodzieżą w przedszkolach, szkołach, świetlicach środowiskowych; pracuje także z seniorami i osobami dorosłymi objętymi programem pomocy żywnościowej. Podczas warsztatów i w pracy naukowej w szczególności skupia się na zmianie sposobu żywienia na bardziej roślinny – ze względu na zdrowie ludzi i środowiska naturalnego. W szczególności ukochała nasiona roślin strączkowych i przez projekt Be Strąk przekonuje do włączenia ich do codziennego jadłospisu każdego człowieka.