and add this to your child theme stylesheet .et_pb_toggle_open .et_pb_toggle_title:before { display: block !important; content: “\e04f”; }
Grzegorz Łapanowski, gospodarz strefy kulinarnej

Grzegorz Łapanowski, gospodarz strefy kulinarnej

Grzegorz Łapanowski

Kucharz, aktywista i propagator dobrego sezonowego jedzenia. Założyciel Fundacji Szkoła na Widelcu. Autor trzech książek kulinarnych: Wzór na smak, Smakuje oraz Najlepsze przepisy dla całej rodziny. Juror i prowadzący polskiej edycji Top Chef. Pracował dla Polsatu, TVP, TVN i Kuchni Plus. Obieżyświat i gurmandzista. Na co dzień zajmuje się promocją dobrej żywności i idei zdrowego, naturalnego, świeżego i sezonowego żywienia. Świat przemierza w poszukiwaniu tego, co najlepsze. W wolnych chwilach jeździ na deskorolce i rowerze.

Baszar El-Helou

Baszar El-Helou

Baszar El-Helou

Ekspert Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego

Dietetyk Centrum Medycznego NIZP PZH – PIB, wykładowca w Zakładzie Żywienia Człowieka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Absolwent studiów dietetycznych na Wydziale Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz studiów podyplomowych z zakresu psychodietetyki w Szkole Wyższej Psychologii Społecznej SWPS.

Doświadczenie w pracy z pacjentami zdobywał przez lata prowadzenia własnej poradni dietetycznej Pracownia Dietetyczna WANILIA.

Chętnie angażuje się w szerzenie wiedzy teoretycznej i praktycznej poprzez prowadzenie zajęć oraz warsztatów edukacyjnych i kulinarnych zarówno dla studentów dietetyki jak i instytucji publicznych i firm prywatnych.

W pracy z pacjentem kieruje się przede wszystkim edukacją żywieniową oraz pracą nad zmianą nawyków i zachowań żywieniowych, szczególnie u osób z otyłością lub zaburzeniami odżywiania się na tle uzależnieniowym.

Pasjonat łączenia różnych smaków z całego świata w swojej kuchni, ze szczególnym naciskiem na kuchnię Libańską przy której się wychował.

W trakcie VII Narodowego Kongresu Żywieniowego prowadzi pokaz kulinarny pt.: Nieoczywiste pomysły na owoce w diecie dziecka w ramach programu Junior-Edu Żywienie w godzinach 11:40 – 12:05.

lek. Alicja Baska

lek. Alicja Baska

lek. Alicja Baska

Lekarka, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, nauczycielka akademicka w Zakładzie Medycyny Stylu Życia Szkoły Zdrowia Publicznego Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego, rezydentka zdrowia publicznego. Certyfikowana specjalistka medycyny stylu życia International Board of Lifestyle Medicine (IBLM Diplomate). 

Współzałożycielka i Dyrektor Organizacyjna Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia. Członkini Zarządu i Director of Communications w European Lifestyle Medicine Council. Członkini Advisory Council Global Positive Health Institute. 

Prelegentka i organizatorka wielu konferencji medycznych poświęconych zdrowemu stylowi życia w prewencji i leczeniu chorób przewlekłych. Współautorka publikacji „Medycyna stylu życia”, „Współczesne wyzwania zdrowia publicznego”, „Jak zdrowo jeść, ruszać się, kochać i spać”, „Jak żyć, Panie Doktorze”.  Pasjonatka i propagatorka medycyny kulinarnej i diety planetarnej. Uwielbia roślinnie gotować, jeść i dzielić tę pasję z innymi.

Arkadiusz Dziakowski

Arkadiusz Dziakowski

Arkadiusz Dziakowski

Gotuję od ponad 18 lat, gotowałem za granicą oraz we wrocławskich hotelach i dobrych restauracjach. Jestem laureatem wielu konkursów kulinarnych ogólnopolskich (Primerba Cup, Morning Food or Tomorrow 2014, Gotowanie z zastosowaniem nowoczesnych technik kulinarnych, Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś) jak i międzynarodowych (Trendy Chef). Uwielbiam kuchnię dolnośląską, jak i nowoczesną kuchnię polską. Gotuję po to, żeby żyć, zawsze chętnie dzielę się wiedzą i nowymi pomysłami kulinarnymi. Prowadzę Firmę Zdrowy Ferment, bo fermentacje są w moim życiu od dawna. Sfermentowałem w Polsce wszystko, co było możliwe. Obecnie sieje ferment również w restauracji Agawa we Wrocławiu, w której pracuje jako Chef kuchni.

David Gaboriaud

David Gaboriaud

David Gaboriaud

Francuz o polskich korzeniach, który od lat inspiruje kulinarnie całą Polskę w rozmaitych telewizyjnych programach kulinarnych. Autor książki kucharskiej Coś francuskiego, w której obala mity kuchni francuskiej i pokazuje świadome celebrowania i delektowania się smakiem potraw „à la française”.

Jest znanym i cenionym mistrzem francuskiej sztuki kulinarnej. Co roku przygotowuje prestiżowe kolacje w Ambasadzie Francuskiej w Warszawie, podczas akcji „Goût de France / Good France”, które mają na celu promowanie tej kuchni na świecie. Współpracując z marką Carrefour, jako ambasador ich marki „Jakość z Natury” został współautorem książki kulinarnej Carrefour „Z miłości do smaku”.

David jest charyzmatycznym prezenterem telewizyjnym i radiowym, kucharzem w „Dzień Dobry TVN”, współprowadzącym program „Bitwa na Smaki” na kanale Kuchnia+, gdzie wcześniej przez 5 sezonów prowadził autorski program podróżniczo – kulinarny „David w Europie”. Mimo, że odwiedził z programem ponad 20 krajów, nieustannie czuje głód podróży. Współprowadził program „Z czekoladą w kuchni” dla marki Wedel.

Od 6 lat współpracuje z liderem na Polskim rynku serków twarogowych – marką Almette m.in. w ramach projektu „Odkrywaj Polskę z przyjemnością”.

Od 2 lat współpracuje z marką Winiary m.in. w ramach programu TV „Tu się gotuje”. Jest ambasadorem gamy produktów „Inspiracje prosto z targu”.

Swoją miłość do gotowania najpełniej przejawia, organizując imprezy, warsztaty oraz pokazy live cooking dla firm oraz osób prywatnych. Od 2 lat zasiada w jury konkursu „Kukbuk poleca”, promującego lokalne, ekologiczne i sezonowe produkty oraz żywność wytwarzaną przez rzemieślników i małych producentów w Polsce.

Zaraża innych swoją energią, pasjami, wiarą w swoje możliwości. Chce uczyć jak gotować z radością i na luzie, by była to przyjemność pod każdym względem.

Prowadzi aktywny tryb życia, sport to jego druga pasja, trzecią są podróże. Śmieje się, że zna Polskę lepiej niż nie jeden Polak. A dzięki znajomości aż 4 języków (francuski, polski, angielski, hiszpański) niezależnie gdzie jest na świecie, z każdym się dogada i znajdzie wspólny język.