and add this to your child theme stylesheet .et_pb_toggle_open .et_pb_toggle_title:before { display: block !important; content: “\e04f”; }
Grzegorz Łapanowski, gospodarz strefy kulinarnej

Grzegorz Łapanowski, gospodarz strefy kulinarnej

Grzegorz Łapanowski

Kucharz, aktywista i propagator dobrego sezonowego jedzenia. Założyciel Fundacji Szkoła na Widelcu. Autor trzech książek kulinarnych: Wzór na smak, Smakuje oraz Najlepsze przepisy dla całej rodziny. Juror i prowadzący polskiej edycji Top Chef. Pracował dla Polsatu, TVP, TVN i Kuchni Plus. Obieżyświat i gurmandzista. Na co dzień zajmuje się promocją dobrej żywności i idei zdrowego, naturalnego, świeżego i sezonowego żywienia. Świat przemierza w poszukiwaniu tego, co najlepsze. W wolnych chwilach jeździ na deskorolce i rowerze.

David Gaboriaud

David Gaboriaud

David Gaboriaud

Francuz o polskich korzeniach, który od lat inspiruje kulinarnie całą Polskę w rozmaitych telewizyjnych programach kulinarnych. Autor książki kucharskiej Coś francuskiego, w której obala mity kuchni francuskiej i pokazuje świadome celebrowania i delektowania się smakiem potraw „à la française”.

Jest znanym i cenionym mistrzem francuskiej sztuki kulinarnej. Co roku przygotowuje prestiżowe kolacje w Ambasadzie Francuskiej w Warszawie, podczas akcji „Goût de France / Good France”, które mają na celu promowanie tej kuchni na świecie. Współpracując z marką Carrefour, jako ambasador ich marki „Jakość z Natury” został współautorem książki kulinarnej Carrefour „Z miłości do smaku”.

David jest charyzmatycznym prezenterem telewizyjnym i radiowym, kucharzem w „Dzień Dobry TVN”, współprowadzącym program „Bitwa na Smaki” na kanale Kuchnia+, gdzie wcześniej przez 5 sezonów prowadził autorski program podróżniczo – kulinarny „David w Europie”. Mimo, że odwiedził z programem ponad 20 krajów, nieustannie czuje głód podróży. Współprowadził program „Z czekoladą w kuchni” dla marki Wedel.

Od 6 lat współpracuje z liderem na Polskim rynku serków twarogowych – marką Almette m.in. w ramach projektu „Odkrywaj Polskę z przyjemnością”.

Od 2 lat współpracuje z marką Winiary m.in. w ramach programu TV „Tu się gotuje”. Jest ambasadorem gamy produktów „Inspiracje prosto z targu”.

Swoją miłość do gotowania najpełniej przejawia, organizując imprezy, warsztaty oraz pokazy live cooking dla firm oraz osób prywatnych. Od 2 lat zasiada w jury konkursu „Kukbuk poleca”, promującego lokalne, ekologiczne i sezonowe produkty oraz żywność wytwarzaną przez rzemieślników i małych producentów w Polsce.

Zaraża innych swoją energią, pasjami, wiarą w swoje możliwości. Chce uczyć jak gotować z radością i na luzie, by była to przyjemność pod każdym względem.

Prowadzi aktywny tryb życia, sport to jego druga pasja, trzecią są podróże. Śmieje się, że zna Polskę lepiej niż nie jeden Polak. A dzięki znajomości aż 4 języków (francuski, polski, angielski, hiszpański) niezależnie gdzie jest na świecie, z każdym się dogada i znajdzie wspólny język.

Agata Szczebyło

Agata Szczebyło

Agata Szczebyło

Edukatorka żywieniowa; absolwentka i doktorantka Wydziału Żywienia Człowieka warszawskiej SGGW. Organizuje i realizuje autorskie warsztaty i szkolenia z zakresu edukacji żywieniowej i kulinarnej. W ramach współpracy z organizacjami pozarządowymi prowadziła zajęcia z kilkoma tysiącami dzieci oraz z młodzieżą w przedszkolach, szkołach, świetlicach środowiskowych; pracuje także z seniorami i osobami dorosłymi objętymi programem pomocy żywnościowej. Podczas warsztatów i w pracy naukowej w szczególności skupia się na zmianie sposobu żywienia na bardziej roślinny – ze względu na zdrowie ludzi i środowiska naturalnego. W szczególności ukochała nasiona roślin strączkowych i przez projekt Be Strąk przekonuje do włączenia ich do codziennego jadłospisu każdego człowieka.

Ewa Ługowska

Ewa Ługowska

Ewa Ługowska

Trenerka zdrowej kuchni. Prowadzi warsztaty kulinarne, na których uczy, jak na co dzień radzić sobie z alergiami pokarmowymi.  Autorka Książki „Misa Mocy. Przewodnik po kuchni zmieniającej świat” oraz bloga Misa Mocy. Propagatorka ekologicznego podejścia do gotowania.

lek. Alicja Baska

lek. Alicja Baska

lek. Alicja Baska

Lekarka w trakcie certyfikacji International Board of Lifestyle Medicine, Dyrektor Organizacyjna i współzałożycielka Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia. Członkini Zarządu i Director of Communications European Lifestyle Medicine Council. Pasjonatka medycyny kulinarnej, promotorka diety planetarnej.