and add this to your child theme stylesheet .et_pb_toggle_open .et_pb_toggle_title:before { display: block !important; content: “\e04f”; }
Grzegorz Łapanowski, gospodarz strefy kulinarnej

Grzegorz Łapanowski, gospodarz strefy kulinarnej

Grzegorz Łapanowski

Kucharz, aktywista i propagator dobrego sezonowego jedzenia. Założyciel Fundacji Szkoła na Widelcu. Autor trzech książek kulinarnych: Wzór na smak, Smakuje oraz Najlepsze przepisy dla całej rodziny. Juror i prowadzący polskiej edycji Top Chef. Pracował dla Polsatu, TVP, TVN i Kuchni Plus. Obieżyświat i gurmandzista. Na co dzień zajmuje się promocją dobrej żywności i idei zdrowego, naturalnego, świeżego i sezonowego żywienia. Świat przemierza w poszukiwaniu tego, co najlepsze. W wolnych chwilach jeździ na deskorolce i rowerze.

Katarzyna Bosacka

Katarzyna Bosacka

Katarzyna Bosacka

Dziennikarka, autorka i scenarzystka programów telewizyjnych i edukacyjnych, specjalistka od zakupów spożywczych i wszelakich, niestrudzona bojowniczka o prawa konsumenckie. Jedna z założycielek „Wysokich Obcasów” dodatku dla kobiet do Gazety Wyborczej, przez trzy lata ich korespondentka w Waszyngtonie. Od siedmiu lat współtworzy i prowadzi w TVN Style kultowy już dzisiaj program „Wiem, co jem” oraz „Wiem, co kupuję”. Wcześniej pisała i prowadziła wraz z Klaudią Carlos program „Salon piękności”, cykl w Dzień Dobry TVN „Bosacka cudnie chudnie”, a będąc w czwartej ciąży – program dla młodych matek „O, matko!”. Autorka wielu książek kulinarnych, poradnikowych, zakupowych. Matka karmiąca i kupująca, wraz z mężem Marcinem, ambasadorem RP w Kanadzie, wychowują czwórkę dzieci. Przez trzy ostatnie lata promowała w Kanadzie nowoczesną kuchnię polską, która – jak twierdzi – nie ma sobie równych w naszej części świata.

Jest laureatką licznych nagród: Telekamery (2014); Kryształowego Pióra przyznawanego dziennikarzom naukowym; Lauru Ekoprzyjaźni za wybitne zasługi na rzecz edukacji ekologicznej i prozdrowotnej w Polsce, ( w 2019 roku ponownie laureatka dwóch głównych nagród), a także głównej nagrody Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów w konkursie „Libertas et Auxilium” za najlepszy program poświęcony ochronie konsumentów.

Bezpośrednia, z dystansem do siebie. Kocha jedzenie – proste, naturalne, nie zatrute chemią. Najlepiej polskie.

W trakcie VII Narodowego Kongresu Żywieniowego prowadzi pokaz kulinarny pt.: O oszczędzaniu w kuchni – tanie gotowanie w czasach kryzysu w godzinach 10:40 – 11:05.

Piotr Ciemny

Piotr Ciemny

Piotr Ciemny

Jestem pasjonatem dzikich ziół, fermentacji i roślinnej kuchni. Stworzyłem „Chwasty od Kuchni” na których dzielę się wiedzą na temat dzikich ziół, chwastów oraz jak je później wykorzystać w kuchni. Przy okazji tego projektu o chwastach, wydałem dwie książki – „Chwasty od kuchni” oraz „Dzikie zioła sezonowo”. Na co dzień pracuję w „Światło sklep” w którym produkuję kiszonki, octy, sery wegańskie i zdrowe wegańskie produkty. Często wykorzystuje dzikie drożdże do fermentacji. Tworząc ciekawe oranżady oraz kiszonki z lekkim leśnym akcentem.

W trakcie VII Narodowego Kongresu Żywieniowego prowadzi pokaz kulinarny pt.: Fermentacja warzyw i owoców – tradycja i nowoczesność w godzinach 13:10 – 13:35.

Baszar El-Helou

Baszar El-Helou

Baszar El-Helou

Ekspert Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego

Dietetyk Centrum Medycznego NIZP PZH – PIB, wykładowca w Zakładzie Żywienia Człowieka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Absolwent studiów dietetycznych na Wydziale Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz studiów podyplomowych z zakresu psychodietetyki w Szkole Wyższej Psychologii Społecznej SWPS.

Doświadczenie w pracy z pacjentami zdobywał przez lata prowadzenia własnej poradni dietetycznej Pracownia Dietetyczna WANILIA.

Chętnie angażuje się w szerzenie wiedzy teoretycznej i praktycznej poprzez prowadzenie zajęć oraz warsztatów edukacyjnych i kulinarnych zarówno dla studentów dietetyki jak i instytucji publicznych i firm prywatnych.

W pracy z pacjentem kieruje się przede wszystkim edukacją żywieniową oraz pracą nad zmianą nawyków i zachowań żywieniowych, szczególnie u osób z otyłością lub zaburzeniami odżywiania się na tle uzależnieniowym.

Pasjonat łączenia różnych smaków z całego świata w swojej kuchni, ze szczególnym naciskiem na kuchnię Libańską przy której się wychował.

W trakcie VII Narodowego Kongresu Żywieniowego prowadzi pokaz kulinarny pt.: Nieoczywiste pomysły na owoce w diecie dziecka w ramach programu Junior-Edu Żywienie w godzinach 11:40 – 12:05.

Agata Gwiazdowska

Agata Gwiazdowska

Agata Gwiazdowska

W wieku 18 lat zostałam najmłodszą uczestniczką programu “Hell’s Kitchen”.  Później pracowałam w warszawskiej restauracji “Belvedere”. Byłam sous chef restauracji “Lif”, executive chef w restauracji “Wino&Friends”, a także szefową kuchni “Kikfit catering”. Pełniłam funkcję szefa kuchni Ambasady i rodziny królewskiej Kataru.

W 2016 zostałam najmłodszą szefową kuchni w Polsce. Jestem uczestniczką wielu pokazów kulinarnych na terenie całego kraju oraz akcji charytatywnych na rzecz potrzebujących dzieci, a także organizatorką charytatywnej pomocy na rzecz uchodźców wojennych z Ukrainy, zaopatrującą około 4500 osób dziennie w ciepłe posiłki.

To jeszcze nie wszystko! Jestem także autorką felietonów kulinarnych na temat zdrowej diety dziecka oraz kampanii zdjęciowych, uczestniczką programów telewizyjnych i radiowych jako ekspert do spraw żywienia małych dzieci.

Chcesz mnie lepiej poznać? Zapraszam po więcej do m. in.  “Podcast gastronomiczny” czy do “Horeca Trends”.

Moją pasją jest zdrowe, racjonalne odżywianie i dietetyka, dlatego ukończyłam kursy dietetyki dla dzieci oraz posiadam Certyfikat Intendenta nr 3178/2021.

Od ponad 5 lat prowadzę Pełny Brzuszek, jestem szefową kuchni, współwłaścicielką i organizatorką pracy. Pełny Brzuszek to warszawska firma cateringowa, obsługująca żłobki, przedszkola i szkoły. Pełny Brzuszek to też ekipa ponad 40 osób, które na co dzień dbają o jakość i terminowość naszego cateringu: kucharzy, pomocników, kierowców pracujących. Codziennie obsługujemy ok 70 placówek, dostarczając jedzenie dla ponad 1400 dzieci.

W trakcie VII Narodowego Kongresu Żywieniowego prowadzi pokaz kulinarny pt.: O roli warzyw i owoców w diecie dzieci oczami praktyka w godzinach 10:10 – 10:35.