Szef kuchni Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, najstarszego muzeum sztuki w Polsce gdzie współtworzy program edukacyjno-badawczy dedykowany kuchni polskiej. Doświadczenie zawodowe zdobywał w Wielkiej Brytanii oraz Francji. Po okresie fascynacji nowoczesną kuchnią europejską postanowił połączyć swoje zamiłowanie do historii ze sztuką kulinarną i poświęcił się pracy rekonstruktorskiej oraz przepisom polskim pochodzącym z XVII i XVIII wieku.
Maciej jest miłośnikiem i popularyzatorem dawnych odmian warzyw, owoców oraz dzikich roślin jadalnych. Współlaureat prestiżowej nagrody Europa Nostra 2019 oraz Wybitny Szef kuchni polskiej według Gault&Milleau 2018. Promuje tradycyjną kuchnię Polski w kraju na świecie m.in. we Francji, ZEA, Japonii, Korei, USA, Bliski Wschodzie. Miłośnik podróży, pracy w ogrodzie i bonsai.