Jak zapobiegać przyrostowi masy ciała w dobie pandemii COVID-19?

Jak zapobiegać przyrostowi masy ciała w dobie pandemii COVID-19?

Nadmierna masa ciała stanowi w Polsce jeden z głównych problemów zdrowotnych, odpowiadając w konsekwencji za utratę 12,4% lat przeżytych w zdrowiu (DALY).  Jak dowodzą badania z ostatnich miesięcy nie jest ona również obojętna w przebiegu COVID-19. Nadmiernie nagromadzona tkanka tłuszczowa odpowiada za nieprawidłowe wydzielanie czynników prozapalnych co zwiększa m.in. stan zapalny organizmu i upośledza pracę układu odpornościowego. Z tego względu nadwagę i otyłość uznano  (obok nadciśnienia...

czytaj dalej
Krajowe badanie sposobu żywienia  i stanu odżywienia populacji polskiej

Krajowe badanie sposobu żywienia i stanu odżywienia populacji polskiej

Zapraszamy do lektury raportu pt. „Krajowe badanie sposobu żywienia i stanu odżywienia populacji polskiej”. To ogólnokrajowe reprezentatywne badanie dotyczące sposobu żywienia i stanu odżywienia, obejmujące wszystkie grupy ludności Polski, zostało przeprowadzone w latach 2019-2020 przy wsparciu finansowym Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego. Realizacja badania rozpoczęła się w 2019 r. w Instytucie Żywności i Żywienia i była...

czytaj dalej
Wpływ stresu na wybory żywieniowe

Wpływ stresu na wybory żywieniowe

Zachowania żywieniowe uwarunkowane są przez wiele czynników, zaczynając od tych społeczno-kulturowych, religijnych, ale też wykształconych na przestrzeni lat nawyków czy indywidulanych preferencji.  Często już od najmłodszych lat jedzenie zaczyna pełnić różne funkcje, również te związane ze sferą psychologiczną. Słodycze stają się rodzajem nagrody dla dzieci lub traktowane są jako forma pocieszenia. Dlatego, gdy tego typu zachowania są utrwalane, jedzenie zaczyna być traktowane jako reduktor...

czytaj dalej
Odżywianie dla budowania odporności

Odżywianie dla budowania odporności

Odporność naszego organizmu możemy wzmacniać każdego dnia wieloma działaniami takimi jak m.in.: prawidłowa dieta, aktywność fizyczna na świeżym powietrzu, właściwy ubiór, dbanie o odpowiedni czas snu. Co zatem jeść, aby wzmocnić swoją odporność? Jak się odżywiać w czasie naturalnego spadku odporności w okresie jesienno-zimowym? Nasza dieta powinna być urozmaicona, uregulowana, pełnowartościowa. Warto szczególnie zadbać o to, aby w codziennym jadłospisie znalazło się jak najwięcej różnorodnych...

czytaj dalej
Żywienie i żywność a COVID-19: najczęściej zadawane pytania

Żywienie i żywność a COVID-19: najczęściej zadawane pytania

Czy istnieje ryzyko zakażenia wirusem COVID-19 poprzez żywność? Pomimo dużej skali pandemii, dotychczas nie było doniesień o zakażeniu wirusem COVID-19 poprzez spożywanie żywności. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) stwierdził, że nie ma dowodów na to, że żywność stanowi zagrożenie dla zdrowia publicznego w odniesieniu do COVID-19. Wirus do namnażania się potrzebuje człowieka. Za główne źródło rozprzestrzeniania się wirusa uznaje się drogę kropelkową przenoszoną z człowieka...

czytaj dalej
Żywienie w czasie pandemii COVID-19 – nowe wyzwania.

Żywienie w czasie pandemii COVID-19 – nowe wyzwania.

Czy żywienie wpływa na odporność? Od dawna wiemy, że sposób żywienia i stan odżywienia są ściśle powiązane z prawidłowym działaniem całego organizmu w tym odporności, tym samym mogą mieć wpływ na przebieg infekcji. Osoby, które nie odżywiają się prawidłowo i mają niedobory pokarmowe są zazwyczaj bardziej narażone na różne infekcje bakteryjne, wirusowe i inne. Niedożywienie lub dieta pozbawiona jednego lub więcej składników odżywczych może upośledzać produkcję i aktywność komórek...

czytaj dalej
Jak planować rozsądne zakupy spożywcze oraz zdrowe posiłki w czasie pandemii koronawirusa?

Jak planować rozsądne zakupy spożywcze oraz zdrowe posiłki w czasie pandemii koronawirusa?

Prawidłowe żywienie ma kluczowe znaczenie dla naszego zdrowia. Szczególnie w okresie zagrożenia zakażeniem infekcją wirusową powinniśmy dbać o dobrą kondycję własnego organizmu. Pandemia COVID-19 spowodowała, że w wielu krajach zaobserwowano nadmierny zakup produktów spożywczych. W przypadku nieprawidłowego przechowywania produktów lub nieumiejętnego planowania posiłków zjawisko to może przyczyniać się do marnowania dużych ilości żywności. Z kolei przebywanie w domu na pracy zdalnej czy...

czytaj dalej
Jak można ograniczyć jedzenie emocjonalne podczas pandemii?

Jak można ograniczyć jedzenie emocjonalne podczas pandemii?

Warto zauważyć, że strach przed ograniczeniami dostępu do wybranego pożywienia, a także dostępnością i kosztami żywności w przyszłości, może również wpływać na zachowania żywieniowe wielu osób. Podstawową funkcją jedzenia jest zaspokojenie ważnej potrzeby fizjologicznej. Ale ma także inne znaczenie – zapewnia poczucie bezpieczeństwa, jest wyrazem troski, miłości, ale też kontroli. Ułatwia nawiązywanie i podtrzymywanie relacji, wskazuje na przynależność do określonej grupy.Często staje się...

czytaj dalej