and add this to your child theme stylesheet .et_pb_toggle_open .et_pb_toggle_title:before { display: block !important; content: “\e04f”; }
Maciej Nowicki

Maciej Nowicki

Maciej Nowicki

Szef kuchni Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, najstarszego muzeum sztuki w Polsce gdzie współtworzy program edukacyjno-badawczy dedykowany  kuchni polskiej. Doświadczenie zawodowe zdobywał w Wielkiej Brytanii oraz Francji. Po okresie fascynacji nowoczesną kuchnią europejską postanowił połączyć  swoje zamiłowanie do historii ze sztuką kulinarną i poświęcił się pracy rekonstruktorskiej oraz przepisom polskim pochodzącym z XVII i XVIII wieku.

Maciej jest miłośnikiem i popularyzatorem dawnych odmian warzyw, owoców oraz dzikich roślin jadalnych. Współlaureat prestiżowej nagrody Europa Nostra 2019 oraz Wybitny Szef kuchni polskiej według Gault&Milleau 2018. Promuje tradycyjną kuchnię Polski w kraju na świecie m.in. we Francji, ZEA, Japonii, Korei, USA, Bliski Wschodzie. Miłośnik podróży, pracy w ogrodzie i bonsai.

W trakcie VII Narodowego Kongresu Żywieniowego prowadzi pokaz kulinarny pt.: Warzywa i owoce w dawnej Polskiej kuchni – ujęcie historyczno-kulinarne w godzinach 11:10 – 11:35.

Sylwia Pacyna

Sylwia Pacyna

Sylwia Pacyna

Dietetyk Centrum Dietetycznego Online NCEŻ NIZP PZH – PIB. Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz studiów podyplomowych na kierunku Poradnictwo dietetyczne – postępy w żywieniu człowieka oraz Psychodietetyka.

Nieustannie poszerza swoją wiedzę uczestnicząc w konferencjach i szkoleniach poświęconych zagadnieniom żywienia człowieka zdrowego i chorego. Zdobytą wiedzę w praktyczny sposób przekazuje swoim pacjentom. W swojej pracy stawia przede wszystkim na edukację żywieniową, indywidualne podejście do pacjenta. Przedstawia praktyczne zastosowanie zaleceń żywieniowych – z teorii na talerz.

W trakcie VII Narodowego Kongresu Żywieniowego prowadzi pokaz kulinarny pt.: Warzywa – smaczny i pożywny lunch do pracy w duchu „zero waste” w godzinach 14:10 – 14:35.

Michał Piosik

Michał Piosik

Michał Piosik

partner zarządzający funduszu AC/VC, współzałożyciel akceleratora startupów foodtech.ac, seryjny przedsiębiorca, ex-restaurator, ojciec dwójki dzieci, poległy wakeboarder (ale ciągle walczący), chciałby być filozofem.

Karierę w bankowości porzucił, żeby lepić pierogi z turystami. Pierwsza firma – Polish Your Cooking jest dziś jedną z największych kulinarnych agencji eventowych w Polsce.

Kilka biznesów później, wraz z kolegą ze studiów, Piotrem Grabowskim założyli pierwszy akcelerator startupów dla branży spożywczej w Polsce: foodtech.ac. Wyszukują, szkolą i pomagają finansować startupy, które zmienią branżę spożywczą na bardziej roślinną i przyjazną środowisku. W portfolio mają takie produkty jak Roślinnego Qurczaka, farmy wertykalne Listny Cud, czy nabiał z fasoli It’s Bean.

W trakcie VII Narodowego Kongresu Żywieniowego prowadzi pokaz kulinarny pt.: FOOD TECH – Nowe technologie i startupy od kuchni w służbie zdrowiu i planecie w godzinach 13:40 – 14:05.

Wit Szychowski, „Pan Tasak”

Wit Szychowski, „Pan Tasak”

Wit Szychowski, „Pan Tasak”

Szef kuchni z ponad dwudziestoletnim doświadczeniem. Współpracował z wieloma warszawskimi restauracjami. Budował od podstaw dwie – Soul Kitchen Bistro oraz Florentin. Znany z innowacyjnej, autorskiej kuchni polskiej. Uczestnik programu Top Chef. Jego ciężka praca i upór zaowocowały wieloma pozytywnymi recenzjami blogerów jak i Gości, tłumnie odwiedzających każde kolejne miejsce, w którym się pojawi. Udziela się charytatywnie, tworzy koncepty na zamówienie oraz występuje gościnnie w restauracjach. Swoją kuchnię określa jako „Bistronomia” – to coś pomiędzy fine dining a kuchnią domową. Często powtarza, że lubi po prostu usługiwać ludziom i czerpie z tego motywację do dalszej pracy.

W trakcie VII Narodowego Kongresu Żywieniowego prowadzi pokaz kulinarny pt.: Ryby z warzywami i owocami – różnorodność smaków i technik w godzinach 12:40 – 13:05.

dr Jacek Czarnecki

dr Jacek Czarnecki

dr Jacek Czarnecki

Ekspert Nestlé Polska S.A.

Ekspert w dziedzinie prawa żywnościowego, bezpieczeństwa i jakości żywności oraz komunikacji skierowanej do konsumentów.

W Nestlé Polska odpowiada za zakres legislacji żywnościowej i kontaktów naukowych. Kieruje również obszarem jakości i kompletności danych podstawowych w procesach opracowywania receptur, tworzenia etykiet oraz komunikowania technicznej informacji o produktach.

Pełni funkcję wiceprezesa Polskiej Federacji Producentów Żywności Związku Pracodawców, gdzie przewodniczy Komisji ds. Legislacji i Bezpieczeństwa Żywności. Jest też wiceprezesem Polskiego Związku Pracodawców Przemysłu Spożywczego w Konfederacji Lewiatan oraz uczestnikiem prac Rady Reklamy.

Związany z Wydziałem Żywienia Człowieka SGGW w Warszawie, gdzie ukończył studia, uzyskał stopień doktora i z którym aktywnie współpracuje m. in. jako współautor publikacji oraz członek Rady Programowej Wydziału.

Streszczenie wykładu

SYSTEM ZNAKOWANIA NUTRI-SCORE W OPINII POLSKICH KONSUMENTÓW

Komisja Europejska w ramach strategii „od pola do stołu” podkreśla istotną rolę systemów   znakowania na froncie opakowania w ułatwieniu konsumentom podejmowania optymalnych wyborów żywieniowych, które to są jednym z elementów strategii przeciwdziałania otyłości i innym niezakaźnym chorobom dietozależnym.  

Nutri Score to dobrowolne rozwiązanie funkcjonujące w ramach znakowania wartością odżywczą z przodu opakowania, które coraz powszechniej stosowane jest w oznakowaniu produktów spożywczych w krajach europejskich, również w Polsce.

W 2021 r. państwa oficjalnie zaangażowane i wprowadzające Nutri-Score tzw. COEN powołały komitet naukowy, którego zadaniem jest niezależne doradztwo w zakresie potencjalnej aktualizacji obecnego algorytmu Nutri-Score oraz dowodów naukowych stanowiących podstawę wpływu Nutri-Score na zdrowie publiczne. W 2022 komitet naukowy opublikował propozycję aktualizacji algorytmu w kategorii żywności ogólnej biorącą pod uwagę wytyczne żywieniowe (Food Based Dietary Guidelines).

Celem badania było określenie czy i na ile wybrane systemy oznaczania wartości odżywczej (Nutri- Score vs. RWS) pomagają konsumentom w klasyfikacji produktów pod kątem ich jakości odżywczej oraz czy i w jakim zakresie, dodatkowe informacje o systemach, poprawiają ich percepcję oraz klasyfikację produktów.

Badanie ilościowe realizowane online, wywiady kwestionariuszowe wspomagane komputerowo (CAWI), na reprezentatywnej, ogólnopolskiej próbie, N=1017 osób w wieku 18-64 lat, odpowiedzialnych lub współodpowiedzialnych za zakupy produktów spożywczych.

Wartość odżywcza produktu jest brana pod uwagę przy podejmowaniu decyzji zakupowych przez 61% badanych. Częściej wartości odżywcze sprawdzają kobiety, osoby poniżej 50 roku życia oraz mieszkańcy miast powyżej 500 tysięcy mieszkańców. Choć Nutri-Score (NS) stosowany jest w Polsce od niedawna blisko 40% respondentów już się z nim spotkało.  Konsumenci doceniają NS za czytelność, przejrzystość, prostotę, a także wartość informacyjną. Po krótkim wytłumaczeniu 68% poprawnie uszeregowało produkty w ramach tych samych kategorii oznakowane NS w porównaniu z produktami, które nie miały żadnego oznakowania (4%) oraz tymi, które znakowane były powszechnie stosowanym systemem RWS (14%).

Oznaczenie Nutri-Score ma pozytywny wpływ na poprawność klasyfikacji produktów w ramach tej samej kategorii ze względu na ich ogólną jakość odżywczą.

Choć konsumenci lepiej znają te systemy znakowania żywności, które są z nimi dłużej (RWS) to Nutri-Score znajduje ich uznanie – zwłaszcza po krótkim wyjaśnieniu.

Konsumenci doceniają jego graficzne przedstawienie w formie skali, które przemawia szczególnie do osób, które rzadko czytają etykiety produktów.

Nutri – Score wpływa na intencje zakupowe, tj. deklaratywnie zwiększa chęć zakupu produktów wyżej ocenianych w skali Nutri-Score w ramach tej samej kategorii produktowej.

Warto podkreślić istotną rolę dalszych działań edukacyjnych w zakresie właściwego zrozumienia zasad systemu.