and add this to your child theme stylesheet .et_pb_toggle_open .et_pb_toggle_title:before { display: block !important; content: “\e04f”; }
dr n. o zdr. Damian Parol

dr n. o zdr. Damian Parol

dr n. o zdr. Damian Parol

Z wykształcenia dietetyk i psychodietetyk. Studiował w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego oraz w Szkole Wyższej Psychologii Społecznej. Pod przewodnictwem prof. Artura Mamcarza obronił z wyróżnieniem pracę doktorską na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Tematem rozprawy był wpływ diety wegańskiej na wydolność biegaczy długodystansowych. Damian jest również autorem bloga damianparol.com oraz platformy ze szkoleniami on-line warsztatnauki.pl

Izabela Pawluk

Izabela Pawluk

mgr inż. Izabela Pawluk

Koordynator Centrum Dietetycznego Online (CDO), ekspert Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej NIZP PZH-PIB, wieloletni pracownik Instytutu Żywności i Żywienia, dietetyk.

Współtwórca projektu CDO, gdzie od początku jego działania udziela porad dietetycznych oraz bierze czynny udział w prelekcjach, warsztatach oraz piknikach naukowych. Tworzy treści merytoryczne do mediów społecznościowych, a także kampanii edukacyjnych, m.in. „Rodzinna Akcja – Zdrowa Rywalizacja” prowadzonych w ramach NPZ. Autorka licznych publikacji z zakresu żywienia człowieka. Prowadzi wykłady i warsztaty żywieniowe w różnych grupach wiekowych.

Katia Roman-Trzaska

Katia Roman-Trzaska

Katia Roman-Trzaska

promotorka edukacji kulinarnej i przedsiębiorczości kobiet. Założycielka pierwszej w Polsce szkoły gotowania dla dzieci Little Chef. Gdy okazało się, że gotowanie to świetna droga do samodzielności, współzałożyła fundację Samodzielność od Kuchni, wspierającą usamodzielnienie młodzieży z domów dziecka.

Dostrzega wielką wartość uważności i potrafi całkowicie oddać się sprawie, którą uważa za istotną. Dzięki tej determinacji Little Chef przeszkolił od 2009 roku ponad 25 000 dzieci w ramach kampanii Miasta Stołecznego Warszawy „Wiem, co jem”. We wszystkich zajęciach szkoły wzięło udział ponad 100 000 osób. Szkoły wszystkich szczebli uczą się z Little Chefem historii, geografii i matematyki, a pracownicy korporacji wzmacniają zdolności współpracy debatując nad garnkiem curry. Little Chef jest laureatem konkursu Komitetu Ochrony Praw Dziecka w kategorii „Miejsce przyjazne dziecku”.

Fundacja Samodzielność do Kuchni współpracuje z lokalną administracją, przedsiębiorcami, organizacjami pozarządowymi, a przede wszystkim restauratorami i kucharzami, by młodzi ludzie mogli z podniesioną głową wkraczać w dorosłe życie, tworzyć więzi i doceniać wspólnotę stołu.

dr Hanna Stolińska

dr Hanna Stolińska

dr Hanna Stolińska

Doktor nauk o zdrowiu, dietetyk kliniczny. Pomaga osobom z problemem nadwagi i otyłości, cierpiącym na choroby dietozależne oraz będącym na dietach alternatywnych (ze szczególnym uwzględnieniem diet roślinnych). Prowadzi również szkolenia dla dietetyków i lekarzy oraz wykłady dla rodziców i osób starszych. Współpracuje z Narodowym Programem Zdrowia i przy realizacji kampanii społecznych.  Autorka artykułów naukowych i popularnonaukowych, autorka lub współautorka cenionych książek o odżywianiu.

Agata Szczebyło

Agata Szczebyło

Agata Szczebyło

Edukatorka żywieniowa; absolwentka i doktorantka Wydziału Żywienia Człowieka warszawskiej SGGW. Organizuje i realizuje autorskie warsztaty i szkolenia z zakresu edukacji żywieniowej i kulinarnej. W ramach współpracy z organizacjami pozarządowymi prowadziła zajęcia z kilkoma tysiącami dzieci oraz z młodzieżą w przedszkolach, szkołach, świetlicach środowiskowych; pracuje także z seniorami i osobami dorosłymi objętymi programem pomocy żywnościowej. Podczas warsztatów i w pracy naukowej w szczególności skupia się na zmianie sposobu żywienia na bardziej roślinny – ze względu na zdrowie ludzi i środowiska naturalnego. W szczególności ukochała nasiona roślin strączkowych i przez projekt Be Strąk przekonuje do włączenia ich do codziennego jadłospisu każdego człowieka.