and add this to your child theme stylesheet .et_pb_toggle_open .et_pb_toggle_title:before { display: block !important; content: “\e04f”; }
dr hab. n. med. i n. o zdr. Regina Wierzejska, prof. NIZP PZH – PIB

dr hab. n. med. i n. o zdr. Regina Wierzejska, prof. NIZP PZH – PIB

dr hab. n. med. i n. o zdr. Regina Wierzejska, prof. NIZP PZH – PIB

Ekspert Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego

Wieloletni pracownik naukowy, a także wykładowca akademicki. Ekspert dietetyki, szczególnie w zakresie żywienia kobiet ciężarnych i suplementów diety. Inicjator i realizator wielu badań naukowych, autor licznych ekspertyz z obszaru żywienia i bezpieczeństwa żywności. Jej dorobek naukowy składa się z ponad 60 publikacji, w recenzowanych czasopismach krajowych i zagranicznych oraz 30 rozdziałów w monografiach i podręcznikach. Od lat aktywnie wspiera popularyzację wiedzy naukowej.

Streszczenie wykładu

DIETA „WEGE” A CIĄŻA. JAKIEJ WIEDZY DOSTARCZAJĄ BADANIA NAUKOWE?

Diety roślinne stają się coraz bardziej powszechne, głównie z uwagi na mniejsze ryzyko otyłości, cukrzycy i chorób serca. Szacuje się, że wegetarianie i weganie stanowią obecnie w Polsce 7,5% populacji i w większości są to osoby młode. W świetle ogólnopolskiego badania Instytutu Matki i Dziecka (przeprowadzonego w latach 2017-2020, na grupie 2446 kobiet ciężarnych) dietę wegetariańską lub wegańską w czasie całej ciąży stosuje 1,3% kobiet. Chociaż dieta wegetariańska jest od lat w czołówce najbardziej prozdrowotnych diet to jej stosowanie przez kobiety ciężarne jest wciąż przedmiotem dyskusji. Amerykańska Akademia Żywienia i Dietetyki w swoim stanowisku z 2016 r. wyraziła pogląd, że odpowiednio zaplanowane diety wegetariańskie, w tym wegańskie są zdrowe na wszystkich etapach życia, w tym w okresie ciąży. W Polsce Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka PAN (stanowisko z 2019 r.) nie zaleca stosowania diet wegańskich i łagodnych form wegetarianizmu, wykluczających mięso w żywieniu kobiet ciężarnych i karmiących piersią, uzasadniając to trudnościami w pokryciu wymagań organizmu i dużym ryzkiem niedoborów pokarmowych.

W przypadku stosowania diety wegetariańskiej/wegańskiej ryzyko zbyt małego spożycia dotyczy przede wszystkim witaminy B12, żelaza, witaminy D, wapnia, kwasu dokozaheksaenowego (DHA) i białka. Witamina B12 występuje tylko w żywności pochodzenia zwierzęcego, a zatem bez spożywania produktów wzbogacanych i bez suplementacji nie jest możliwe pokrycie zapotrzebowania organizmu. Zapasy tej witaminy w wątrobie noworodków, urodzonych przez kobiety na diecie wegetariańskiej są na ogół znacznie mniejsze, niż u noworodków urodzonych przez kobiety z prawidłowym spożyciem. DHA jest w życiu płodowym składnikiem niezbędnym do prawidłowego rozwoju centralnego układu nerwowego i narządu wzroku dziecka. Jego źródłem jest prawie wyłącznie żywność pochodzenia zwierzęcego (tłuste ryby, jaja, małże), a spośród produktów roślinnych jedynie algi morskie. W związku z tym kobiety ciężarne na dietach roślinnych spożywają znacznie mniej DHA, niż kobiety na diecie tradycyjnej, co skutkuje niższym stężeniem DHA we krwi matek oraz krwi pępowinowej noworodków. W odniesieniu do żelaza szacuje się, że zapotrzebowanie u wegetarian jest niemal 2 razy większe, niż u nie wegetarian, jednakże należy pamiętać, że przy małych zapasach ustrojowych tego pierwiastka jego wchłanianie znacznie wzrasta.

Aktualnie niewiele jest wysokiej jakości badań, na temat wpływu diety wegetariańskiej na stan zdrowia matki i dziecka, ale sugeruje się, że taka dieta zmniejsza ryzyko cukrzycy ciążowej, nadciśnienia indukowanego ciążą oraz nadmiernego przyrostu masy ciała matki.  Formułowanie jednoznacznych wniosków nie jest na razie możliwe, z powodu braku – w skali światowej – ścisłej definicji wegetarianizmu, małych grup kobiet uczestniczących w badaniach oraz stosunkowo dużej ilości badań z krajów rozwijających się, w których skutki diety trudno jest oddzielić od skutków niskiego standardu życia i uwarunkowań etnicznych. Dotychczas większość danych wskazuje, że masa ciała noworodków matek na diecie wegetariańskiej jest mniejsza, niż noworodków matek na diecie tradycyjnej, a w przypadku diety wegańskiej wzrasta ryzyko małej masy ciała noworodka. Mleko wegetarianek i weganek jest w stanie spełnić potrzeby żywieniowe niemowląt, pod warunkiem odpowiedniej suplementacji. Kobietom na diecie wegetariańskiej/wegańskiej, które planują potomstwo zaleca się uzupełnienie niedoborów jeszcze przed zajściem w ciążę. O takim sposobie odżywiania się należy poinformować lekarza, a optymalne byłoby skorzystanie także z porady doświadczonego dietetyka.

dr Katarzyna Wolnicka

dr Katarzyna Wolnicka

dr Katarzyna Wolnicka

Ekspert Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego

Ekspert Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego, wieloletni pracownik Instytutu Żywności i Żywienia, Kierownik Zakładu Edukacji Żywieniowej, dietetyk. Autorka wielu publikacji i poradników dotyczących roli żywienia w etiopatogenezie i profilaktyce chorób dietozależnych. Zajmuje się m.in. opracowywaniem i upowszechnianiem zaleceń żywieniowych, koordynacją projektów badawczych i kampanii społecznych z zakresu edukacji żywieniowej, oceną stanu odżywienia i sposobu żywienia. Prowadzi również szkolenia dla dietetyków, intendentów, pacjentów, konsumentów z zakresu m.in. zasad prawidłowego żywienia a także  obowiązujących przepisów prawnych w tym zakresie.

dr hab. n. o zdr. Grzegorz Juszczyk, Dyrektor NIZP PZH – PIB

dr hab. n. o zdr. Grzegorz Juszczyk, Dyrektor NIZP PZH – PIB

dr hab. n. o zdr. Grzegorz Juszczyk

 

Ekspert w dziedzinie zdrowia publicznego, od 2017 r. dyrektor Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – PIB, prowadzącego badania w obszarze monitorowania i analiz stanu zdrowia populacji, promocji zdrowia i profilaktyki chorób zakaźnych oraz przewlekłych, bezpieczeństwa żywności oraz środowiska.

Kierował procesem połączenia NIZP PZH – PIB oraz Instytutu Żywności i Żywieni. W roku 2020 uzyskał tytuł dr. hab. nauk o zdrowiu, obecnie przewodniczy zespołowi ds. monitorowania i prognozowania epidemii COVID-19 przy Ministrze Zdrowia i członek zespołu ds. badań i genomu wirusa SARS-COV-2.

Zaangażowany w wiele działalności z obszaru zdrowia publicznego zarówno w kraju jak i za granicą, jest propagatorem działań prozdrowotnych na sympozjach, konferencjach. Ściśle współpracuje z zagranicznymi jednostkami propagującymi i kreującymi politykę zdrowotną w Europie i na Świecie.

Sebastian Chmara

Sebastian Chmara

Sebastian Chmara

Ekspert Polskiego Związku Lekkiej Atletyki

Lekkoatleta, wieloboista, olimpijczyk, halowy mistrz świata, halowy mistrz Europy, rekordzista polski.

Od 2009 wiceprezes Polskiego Związku Lekkiej Atletyki. Komentator sportowy, pasjonat biegania i obecnie triathlonu.

prof. dr hab. med. Wojciech Drygas

prof. dr hab. med. Wojciech Drygas

prof. dr hab. med. Wojciech Drygas

Ekspert Narodowego Instytutu Kardiologii

Lekarz, specjalista medycyny sportowej, chorób wewnętrznych oraz zdrowia publicznego. Kierownik  Zakładu Epidemiologii , Prewencji Chorób Układu Krążenia i Promocji Zdrowia Narodowego Instytutu Kardiologii oraz Katedry Medycyny Społecznej i Zapobiegawczej Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, dyrektor Programu CINDI WHO w Polsce. Inicjator i koordynator kampanii aktywności fizycznej „Postaw Serce na Nogi”, która objęła zasięgiem cztery kraje (Polska, Czechy, Rumunia i Słowacja), koordynator badania WOBASZ, wieloletniego programu edukacyjnego POLKARD Media  „Pamiętaj o Sercu”,  jeden z liderów europejskiego Programu „Healthy Stadia”. Ekspert Polskiego Forum Profilaktyki.

Autor ponad 450 prac dotyczących wieloletnich efektów systematycznej aktywności fizycznej, ekstremalnego wysiłku fizycznego, prewencji chorób przewlekłych oraz badań populacyjnych czynników ryzyka i zachowań zdrowotnych opublikowanych m.in. w  Brit Med. J, Lancet, Heart, Am J Prev Med., Med.Sci Sports Exerc, IntJSports Med. Laureat wielu nagród i wyróżnień m.in.  I nagrody w konkursie na najlepszą pracę w dziedzinie medycyny sportowej na I Kongresie Olimpijskim Nauk o Sporcie w Barcelonie.