and add this to your child theme stylesheet .et_pb_toggle_open .et_pb_toggle_title:before { display: block !important; content: “\e04f”; }
dr inż. Andrzej Gantner

dr inż. Andrzej Gantner

dr inż. Andrzej Gantner

Ekspert Polskiej Federacji Producentów Żywności Związku Pracodawców

Wiceprezes zarządu, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności Związku Pracodawców, redaktor naczelny kwartalnika „Food-Lex”, członek Rady Związku Pracodawców i Przedsiębiorców, członek Rady Krajowej Izby Gospodarczej, członek Komitetu nauk o żywności i żywieniu Polskiej Akademii Nauk.

Reprezentuje PFPŻ ZP w największej europejskiej organizacji przemysłu żywnościowego Food Drink Europe. Od ponad 20 lat związany z gospodarką żywnościową w zakresie zarządzania, marketingu, public relations, społecznej odpowiedzialności biznesu. Autor licznych publikacji i analiz dotyczących rynku żywności oraz gospodarki żywnościowej.

prof. dr hab. Jadwiga Hamułka

prof. dr hab. Jadwiga Hamułka

prof. dr hab. Jadwiga Hamułka

Ekspert Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego

Wieloletni pracownik naukowo-dydaktyczny Katedry Żywienia Człowieka, Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW, Przewodnicząca Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych, członek Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka PAN. Główne zainteresowania naukowe to: sposób żywienia i stan odżywienia różnych grup populacyjnych, w tym dzieci i młodzieży oraz kobiet w okresie ciąży i laktacji; żywienie i styl życia a funkcje poznawcze; rola diety w przewlekłych chorobach niezakaźnych; substancje bioaktywne, głównie karotenoidy – występowanie w żywności, stan odżywienia, wpływ na zdrowie.

Nauczyciel akademicki z wieloletnim doświadczeniem w działaniach edukacyjnych, dotyczących prawidłowego żywienia. Kierownik i/lub współwykonawca wielu krajowych i międzynarodowych projektów badawczych oraz edukacyjno-badawczych. Autorka ponad 100 prac naukowych, w tym publikacji naukowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym, rozdziałów w monografiach oraz podręczników akademickich. Od wielu lat zaangażowana w działania związane z promowaniem zasad prawidłowego żywienia.

dr Anna Januszewicz

dr Anna Januszewicz

dr Anna Januszewicz

Ekspert Instytutu Psychodietetyki

Pracownik naukowy i wykładowca Uniwersytetu SWPS. Kierownik studiów podyplomowych z psychodietetyki na Uniwersytecie SWPS we Wrocławiu i Katowicach. Założycielka Instytutu Psychodietetyki. Prezes Towarzystwa Psychodietetyk.

Brała udział jako badacz i konsultant w licznych projektach badawczych dotyczących zachowań zdrowotnych: TEMPEST, ANGELO, DEDIPAC, CoCreate, Wybieramy zdrowie. Stypendystka w programie „Mistrz” Fundacji Na Rzecz Nauki Polskiej. Autorka publikacji w języku polskim i angielskim z dziedziny psychologii zachowań zdrowotnych. Kierownik studiów podyplomowych z psychodietetyki i wykładowca w SWPS we Wrocławiu i Katowicach. Prowadzi także zajęcia z psychodietetyki w Poznaniu.

Ekspert Agencji Oceny Technologii Medycznych w zakresie ewaluacji projektów programów profilaktyki zdrowotnej. Posiada także bogate doświadczenie w szkoleniach skierowanych do specjalistów zajmujących się zdrowiem i zachowaniami zdrowotnymi

Autorka publikacji w języku polskim i angielskim z dziedziny psychologii zachowań zdrowotnych, między innymi współautorka podręcznika TEMPEST pt. „Strategie wspierania zdrowych zwyczajów żywieniowych u młodzieży”. W swoich zainteresowaniach naukowych skupia się na poszukiwaniu psychologicznych przyczyn niepowodzeń w odchudzaniu i rozwoju zaburzeń odżywiania. Prowadzi bloga poświęconego analizie badań i teorii poświęconych psychologicznym aspektom jedzenia.

dr hab. n. farm. Hanna Mojska

dr hab. n. farm. Hanna Mojska

dr hab. n. farm. Hanna Mojska

Ekspert Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego

Specjalista w zakresie bromatologii ze szczególnym uwzględnieniem metabolomiki żywności i żywienia oraz jakości i bezpieczeństwa żywności. Kierownik Pracowni Profilaktyki Chorób Żywieniowozależnych w Narodowym Instytucie Zdrowia Publicznego PZH – Państwowym Instytucie Badawczym. Kierownik projektów badawczych Narodowego Centrum Nauki, Ministerstwa Zdrowia, Fundacji Nutricia. Członek Komitetu Naukowego ds. Żywienia Człowieka Polskiej Akademii Nauk (2020 – 2023), Komitetu Technicznego Specjalistycznego ds. Rolnictwa i Żywności Polskiego Centrum Akredytacji, Komitetów Technicznych Polskiego Komitetu Normalizacyjnego oraz Zarządu Głównego Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych.

Ekspert grup roboczych Komisji Europejskiej, Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO i Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Jest autorem ponad 100 publikacji oryginalnych i poglądowych oraz rozdziałów w monografiach krajowych i międzynarodowych. Współautorka „Norm żywienia dla populacji polskiej” (2017 i 2020) oraz „Zasad żywienia zdrowych niemowląt” (2021).

Janusz Olejnik

Janusz Olejnik

Janusz Olejnik

Ekspert FoodFakty.pl

Pomysłodawca i założyciel projektu FoodFakty.pl Food Safety Culture Initative PL

Absolwent ART Olsztyn ( Akademia Rolniczo Techniczna ) obecnie Uniwersytet Warmińsko Mazurski (UWM), studia ukończył w   1992 z tytułem Magistra Inżyniera Technologii Żywności o specjalizacji Technologia Mleczarska. Absolwent Wyższej Szkoły Zarządzania I Marketingu, wydziału Zarządzania i Marketingu o kierunku Zarządzanie i Marketing. Absolwent Szkoły Głównej Handlowej  programu Master of Business Administration, Business management  – European Academy of Management Skills.

Od ukończenia studiów nieustannie aktywny zawodowo w branży spożywczej. Przewodniczący Komitetu Technicznego przy PKN nr 310 ds. Systemów Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności, oraz jest członkiem komitetu technicznego PKN KT35 (Mleka i Przetworów Mlecznych), autor wielu artykułów, organizator i prelegent na wielu konferencjach branżowych.