and add this to your child theme stylesheet .et_pb_toggle_open .et_pb_toggle_title:before { display: block !important; content: “\e04f”; }
prof. dr hab. n. med. Artur Mamcarz

prof. dr hab. n. med. Artur Mamcarz

prof. dr hab. med. Artur Mamcarz

Kierownik III Kliniki Chorób Wewnętrznych i Kardiologii Wydziału Lekarskiego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, wieloletni Prodziekan II WL WUM, członek pierwszej Rady Uczelni WUM. Współzałożyciel i były Przewodniczący Sekcji Farmakoterapii Sercowo-Naczyniowej Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego, Sekcji Kardiologii Sportowej PTK, Sekcji Rehabilitacji Kardiologicznej i Fizjologii Wysiłku PTK oraz Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia (Członek Zarządu Towarzystwa). Członek Zarządu Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości, Członek Rady Naukowej przy Polskiej Federacji Producentów Żywności, Konsultant ds. Kardiologii COMS, Ekspert medyczny PKOl w dziedzinie Kardiologii.

Autor licznych prac naukowych i monografii m.in. z zakresu kardiologii sportowej, farmakologii klinicznej, kardioseksuologii, medycyny stylu życia.

 

Streszczenie wykładu

KARDIOLOGICZNA INTERPRETACJA PRZYSŁOWIA PRZEZ ŻOŁĄDEK DO SERCA – JAK ROZMAWIAĆ Z PACJENTEM O ZMIANIE NAWYKÓW ŻYWIENIOWYCH?

Postęp diagnostyki i terapii kardiologicznej stwarza nowe szanse pacjentom, poprawia ich rokowanie co do długości życia, zmienia na lepsze jego jakość. Jesteśmy świadkami znaczącego postępu w tym obszarze. Wytyczne podkreślają jednak, że bez modyfikacji stylu życia, nie udaje nam się często osiągać wyśrubowanych celów terapeutycznych w wielu kwestiach. dotyczy to kluczowych czynników ryzyka miażdżycy, której powikłaniem jest przede wszystkim zawał serca i udar mózgu. Medycyna stylu życia rozwija się również dynamicznie. Życie w dobrym stylu to konieczność, to wyzwanie. główne elementy tego obszaru to zmiana nawyków żywieniowych i zwiększenie aktywności fizycznej czy dbanie o dobrą jakość snu. Te elementy są często ściśle ze sobą powiązane. Wytyczne światowych, europejskich i polskich towarzystw naukowych zwracają uwagę na te kwestie. W wykładzie zostaną przedstawione podstawowe elementy modyfikacji żywieniowych z kardiologicznego punktu widzenia i odniesienia do nowych dokumentów, w tym przede wszystkim do zespołu metabolicznego i otyłości, jako głównych problemów współczesnego świata medycyny klinicznej. Bez dobrze ułożonej współpracy zespołów terapeutycznych, w którym istotną role odgrywają i lekarze, i dietetycy, i fizjoterapeuci, często także psycholodzy, edukatorzy zdrowia, pielęgniarki nie będzie sukcesu. przy każdej okazji należy o tym mówić.

dr hab. n. med. Marta Mańczuk

dr hab. n. med. Marta Mańczuk

dr hab. n. med. Marta Mańczuk 

matematyczka, epidemiolożka, od początku kariery naukowej związana z Narodowym Instytutem Onkologii im. Marii Skłodowskiej-Curie – Państwowym Instytutem Badawczym w Warszawie, gdzie od 2012 r. kieruje Pracownią Prewencji Pierwotnej Nowotworów. Stypendystka Polsko-Amerykańskiej Komisji Fulbrighta 2014-2015, w kategorii Senior Advanced Research Award. W ramach stypendium odbyła roczny staż naukowy w Icahn School of Medicine at Mount Sinai, w Nowym Jorku.

W pracy naukowej skupia się na związanych ze stylem życia czynnikach ryzyka przewlekłych chorób niezakaźnych. Główna badaczka w kohortowym badaniu populacyjnym PONS. Od 2020 r. jest członkiem Komitetu Zdrowia Publicznego Państwowej Akademii Nauk. Współautorka i popularyzatorka Europejskiego Kodeksu Walki z Rakiem i koncepcji medycyny stylu życia. Ekspertka Narodowej Strategii Onkologicznej w dziedzinie prewencji pierwotnej nowotworów. Zasiada w Zarządzie Głównym Polskiego Towarzystwa Onkologicznego w kadencji 2022-2026. Współautorka około 50 pełnotekstowych prac naukowych, opublikowanych w recenzowanych czasopismach.

Streszczenie wykładu

WARZYWA I OWOCE W DIECIE A ZAPOBIEGANIE NOWOTWOROM.

Europejski Kodeks Walki z Rakiem zawiera oparte o dowody naukowe wskazówki dotyczące sposobów na obniżenie ryzyka zachorowania na nowotwory. Jednym z zaleceń jest przestrzeganie zasad prawidłowego sposobu żywienia, w tym jedzenie dużej ilości produktów pełnoziarnistych, roślin strączkowych oraz warzyw i owoców.

Zależność między sposobem odżywiania się a ryzykiem wystąpienia choroby nowotworowej jest złożona. Typowa dieta może zawierać ponad 25 tysięcy różnych bioaktywnych składników. Każdy bioaktywny składnik żywności może potencjalnie wpływać na rozmaite aspekty procesu nowotworowego pojedynczo lub w połączeniu innymi mikroskładnikami. Zarówno jakość jak i czas trwania narażenia na składniki żywności mają wpływ na odpowiedź komórkową. Dlatego niemożliwe jest, aby określić związek etiologiczny między poszczególnymi składnikami diety a ryzykiem nowotworów, jest to raczej wpływ kombinacji różnych składników i innych zmiennych na poszczególne procesy kancerogenezy.

Szacuje się, że spożywanie odpowiedniej ilości warzyw i owoców powoduje obniżenie ryzyka zachorowania na nowotwory jamy ustnej, gardła i krtani o 34% i 17%, odpowiednio; obniżenie ryzyka zachorowania na nowotwory przełyku o 21% i 5% odpowiednio; oraz na raka żołądka o 21% i 18% odpowiednio.

Jedzenie warzyw i owoców sprzyja prewencji pierwotnej nowotworów (zapobieganiu nowotworom). Amerykański Instytut Badań nad Rakiem (WCRF/AICR) zaleca spożywanie w większości produktów pochodzenia roślinnego, jedzenie co najmniej pięciu porcji (>400g) nie skrobiowych warzyw i owoców każdego dnia. Najwyższą redukcję ryzyka zarorowania na chorobę nowotworową w przypadku stosowania się do tych rekomendacji obserwujemy dla raka żołądka, raka endometrium, raka przełyku, raka jelita grubego oraz nowotworów jamy ustnej, gardła i krtani.

Joanna Marciak

Joanna Marciak

Joanna Marciak

Menedżer ds. Żywienia i Rozwoju Jakości Jerónimo Martins Polska

Od 9 lat odpowiedzialna za rozwój jakości produktów marki własnej. Od 2018 zaangażowana w kompleksowe projekty realizowane w ramach strategii żywieniowej sieci Biedronka, w tym m.in.  promowaniem zdrowych nawyków żywieniowych oraz edukację na temat zdrowego i zrównoważonego stylu życia.

Absolwentka Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie i studiów podyplomowych w zakresie Poradnictwa Żywieniowego i Dietetycznego w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

mgr Izabela Pawluk

mgr Izabela Pawluk

mgr Izabela Pawluk

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie. Dietetyk Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej oraz członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki.

Współtwórca i koordynator projektu Centrum Dietetyczne Online, gdzie od początku jego działania udziela porad dietetycznych oraz bierze czynny udział w prelekcjach, warsztatach oraz piknikach naukowych. Autorka treści merytorycznych i graficznych do mediów społecznościowych NCEŻ, a także kampanii edukacyjnych, m.in. „Rodzinna Akcja – Zdrowa Rywalizacja”.

Doświadczenie zawodowe zdobywała w prywatnych poradniach dietetycznych, instytucjach państwowych, fundacjach oraz stowarzyszeniach zajmujących się tematyką żywieniową – edukacją, problemem marnowania żywności oraz bezpieczeństwem i higieną żywności.

Aktywny uczestnik konferencji naukowych, nieustannie poszerza swoją wiedzę z zakresu żywienia. Autorka licznych publikacji naukowych i popularnonaukowych z zakresu żywienia człowieka. Chętnie angażuje się w prowadzenie grupowych warsztatów żywieniowych zarówno dla dzieci, dorosłych jak i osób starszych, głównie w dziennych domach opieki.

dr Jacek Postupolski

dr Jacek Postupolski

dr Jacek Postupolski

Ekspert Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego

Zastępca Dyrektora ds. Żywienia i Bezpieczeństwa Żywności, Kierownik Zakładu Bezpieczeństwa Żywności NIZP-PZH. Zajmuje się oceną ryzyka zdrowotnego  w zakresie zanieczyszczeń chemicznych, mikrobiologii żywności, substancji dodatkowych i bezpieczeństwa materiałów kontaktujących się z żywnością. Kieruje również Krajowym Laboratorium Referencyjnym w tym obszarze. Jest członkiem Forum Doradczego Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, uczestniczy w pracach Komisji Europejskiej. Interesuje się analityką i toksykologią mikotoksyn w żywności oraz zagadnieniami związanymi z gromadzeniem i wykorzystaniem danych z zakresu bezpieczeństwa żywności.