and add this to your child theme stylesheet .et_pb_toggle_open .et_pb_toggle_title:before { display: block !important; content: “\e04f”; }
prof. dr hab. n. med. Artur Mamcarz

prof. dr hab. n. med. Artur Mamcarz

prof. dr hab. med. Artur Mamcarz

Kierownik III Kliniki Chorób Wewnętrznych i Kardiologii Wydziału Lekarskiego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, wieloletni Prodziekan II WL WUM, członek pierwszej Rady Uczelni WUM. Współzałożyciel i były Przewodniczący Sekcji Farmakoterapii Sercowo-Naczyniowej Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego, Sekcji Kardiologii Sportowej PTK, Sekcji Rehabilitacji Kardiologicznej i Fizjologii Wysiłku PTK oraz Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia (Członek Zarządu Towarzystwa). Członek Zarządu Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości, Członek Rady Naukowej przy Polskiej Federacji Producentów Żywności, Konsultant ds. Kardiologii COMS, Ekspert medyczny PKOl w dziedzinie Kardiologii.

Autor licznych prac naukowych i monografii m.in. z zakresu kardiologii sportowej, farmakologii klinicznej, kardioseksuologii, medycyny stylu życia.

 

Streszczenie wykładu

KARDIOLOGICZNA INTERPRETACJA PRZYSŁOWIA PRZEZ ŻOŁĄDEK DO SERCA – JAK ROZMAWIAĆ Z PACJENTEM O ZMIANIE NAWYKÓW ŻYWIENIOWYCH?

Postęp diagnostyki i terapii kardiologicznej stwarza nowe szanse pacjentom, poprawia ich rokowanie co do długości życia, zmienia na lepsze jego jakość. Jesteśmy świadkami znaczącego postępu w tym obszarze. Wytyczne podkreślają jednak, że bez modyfikacji stylu życia, nie udaje nam się często osiągać wyśrubowanych celów terapeutycznych w wielu kwestiach. dotyczy to kluczowych czynników ryzyka miażdżycy, której powikłaniem jest przede wszystkim zawał serca i udar mózgu. Medycyna stylu życia rozwija się również dynamicznie. Życie w dobrym stylu to konieczność, to wyzwanie. główne elementy tego obszaru to zmiana nawyków żywieniowych i zwiększenie aktywności fizycznej czy dbanie o dobrą jakość snu. Te elementy są często ściśle ze sobą powiązane. Wytyczne światowych, europejskich i polskich towarzystw naukowych zwracają uwagę na te kwestie. W wykładzie zostaną przedstawione podstawowe elementy modyfikacji żywieniowych z kardiologicznego punktu widzenia i odniesienia do nowych dokumentów, w tym przede wszystkim do zespołu metabolicznego i otyłości, jako głównych problemów współczesnego świata medycyny klinicznej. Bez dobrze ułożonej współpracy zespołów terapeutycznych, w którym istotną role odgrywają i lekarze, i dietetycy, i fizjoterapeuci, często także psycholodzy, edukatorzy zdrowia, pielęgniarki nie będzie sukcesu. przy każdej okazji należy o tym mówić.

dr hab. n. med. Marta Mańczuk

dr hab. n. med. Marta Mańczuk

dr hab. n. med. Marta Mańczuk 

matematyczka, epidemiolożka, od początku kariery naukowej związana z Narodowym Instytutem Onkologii im. Marii Skłodowskiej-Curie – Państwowym Instytutem Badawczym w Warszawie, gdzie od 2012 r. kieruje Pracownią Prewencji Pierwotnej Nowotworów. Stypendystka Polsko-Amerykańskiej Komisji Fulbrighta 2014-2015, w kategorii Senior Advanced Research Award. W ramach stypendium odbyła roczny staż naukowy w Icahn School of Medicine at Mount Sinai, w Nowym Jorku.

W pracy naukowej skupia się na związanych ze stylem życia czynnikach ryzyka przewlekłych chorób niezakaźnych. Główna badaczka w kohortowym badaniu populacyjnym PONS. Od 2020 r. jest członkiem Komitetu Zdrowia Publicznego Państwowej Akademii Nauk. Współautorka i popularyzatorka Europejskiego Kodeksu Walki z Rakiem i koncepcji medycyny stylu życia. Ekspertka Narodowej Strategii Onkologicznej w dziedzinie prewencji pierwotnej nowotworów. Zasiada w Zarządzie Głównym Polskiego Towarzystwa Onkologicznego w kadencji 2022-2026. Współautorka około 50 pełnotekstowych prac naukowych, opublikowanych w recenzowanych czasopismach.

Streszczenie wykładu

WARZYWA I OWOCE W DIECIE A ZAPOBIEGANIE NOWOTWOROM.

Europejski Kodeks Walki z Rakiem zawiera oparte o dowody naukowe wskazówki dotyczące sposobów na obniżenie ryzyka zachorowania na nowotwory. Jednym z zaleceń jest przestrzeganie zasad prawidłowego sposobu żywienia, w tym jedzenie dużej ilości produktów pełnoziarnistych, roślin strączkowych oraz warzyw i owoców.

Zależność między sposobem odżywiania się a ryzykiem wystąpienia choroby nowotworowej jest złożona. Typowa dieta może zawierać ponad 25 tysięcy różnych bioaktywnych składników. Każdy bioaktywny składnik żywności może potencjalnie wpływać na rozmaite aspekty procesu nowotworowego pojedynczo lub w połączeniu innymi mikroskładnikami. Zarówno jakość jak i czas trwania narażenia na składniki żywności mają wpływ na odpowiedź komórkową. Dlatego niemożliwe jest, aby określić związek etiologiczny między poszczególnymi składnikami diety a ryzykiem nowotworów, jest to raczej wpływ kombinacji różnych składników i innych zmiennych na poszczególne procesy kancerogenezy.

Szacuje się, że spożywanie odpowiedniej ilości warzyw i owoców powoduje obniżenie ryzyka zachorowania na nowotwory jamy ustnej, gardła i krtani o 34% i 17%, odpowiednio; obniżenie ryzyka zachorowania na nowotwory przełyku o 21% i 5% odpowiednio; oraz na raka żołądka o 21% i 18% odpowiednio.

Jedzenie warzyw i owoców sprzyja prewencji pierwotnej nowotworów (zapobieganiu nowotworom). Amerykański Instytut Badań nad Rakiem (WCRF/AICR) zaleca spożywanie w większości produktów pochodzenia roślinnego, jedzenie co najmniej pięciu porcji (>400g) nie skrobiowych warzyw i owoców każdego dnia. Najwyższą redukcję ryzyka zarorowania na chorobę nowotworową w przypadku stosowania się do tych rekomendacji obserwujemy dla raka żołądka, raka endometrium, raka przełyku, raka jelita grubego oraz nowotworów jamy ustnej, gardła i krtani.

Joanna Marciak

Joanna Marciak

Joanna Marciak

Menedżer ds. Żywienia i Rozwoju Jakości Jerónimo Martins Polska

Od 9 lat odpowiedzialna za rozwój jakości produktów marki własnej. Od 2018 zaangażowana w kompleksowe projekty realizowane w ramach strategii żywieniowej sieci Biedronka, w tym m.in.  promowaniem zdrowych nawyków żywieniowych oraz edukację na temat zdrowego i zrównoważonego stylu życia.

Absolwentka Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie i studiów podyplomowych w zakresie Poradnictwa Żywieniowego i Dietetycznego w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Blanka Mellova

Blanka Mellova

Blanka Mellová

Kierownik Centrum ds. żywienia, zdrowia i wellness  w  Nestlé Polska S.A.

Od początku swojej kariery zawodowej związana z obszarem obsługi klienta i konsumenta, zbudowała dział Serwisu Konsumenta w Nestlé Polska i nadal zarządza budowaniem bezpośrednich relacji z Konsumentem. 

Od 15 lat rozwija nowe projekty związane z prawidłowym odżywianiem i promocją aktywnego stylu życia. Koordynuje prace nad programami edukacyjnymi i społecznymi, mi. skierowanymi do dzieci i młodzieży np. Lekkoatletyka dla Każdego czy Gotuj się na zmiany, ale również do pracowników firmy mi. Nestlé Porusz Do Działania, szkolenia żywieniowe WELLBEING. W ramach programu edukacyjnego Lekkoatletyka dla każdego koordynuje projekt badawczy #ZacznijOdLekkiej.

Zapalona czytelniczka szwedzkich kryminałów, mama 4 dzieci promująca równowagę w żywieniu i życiu.

Streszczenie wykładu

DZIAŁANIA EDUKACYJNE I INNOWACJE PRODUKTOWE WSPIERAJĄCE SPOŻYCIE WARZYW I OWOCÓW.

Zalecenia Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego z 2020r. rekomendują, aby w naszej diecie dominowały warzywa i owoce – powinny stanowić połowę tego co jemy, a wskazują jako minimalną ilość 400g warzyw i owoców z jednoczesnym  wskazaniem większego spożycia warzyw niż owoców. Sprostanie tym zaleceniom, jak również zmieniającemu się stylowi życia konsumentów i ich potrzebom smakowym to podstawa działań firmy Nesté w Polsce. Działania te koncentrują się przede wszystkim na projektowaniu nowych produktów i ulepszaniu receptur istniejących, jak również w tworzeniu i aktywnym uczestniczeniu w programach i inicjatywach edukacyjnych zachęcających do częstszego i większego spożycia warzyw i owoców.

Przy projektowaniu nowych produktów i udoskonalaniu istniejących firma zawsze bierze pod uwagę nie tylko smak, ale również profil żywieniowy, tak by to co oferuje było smaczne i zdrowe. Zawartość warzyw i owoców jest kluczowa szczególnie w produktach skierowanych dla niemowląt i małych dzieci sprzedawanych pod marką GERBER, które wspierają ich wprowadzanie do diety dziecka i pomagają rodzicom kształtować odpowiednie nawyki żywieniowe. Również marka WINIARY ma  w swojej ofercie wiele produktów ułatwiających przygotowanie pełnowartościowego posiłku na bazie warzyw jak np. produkty z linii Kaszotto czy Makarony z sosem i warzywami. Linia produktów GARDEN GOURMET – roślinnych zamienników mięsa jest również przykładem promowania diety opartej na produktach roślinnych i warzywach, która jest korzystna nie tylko dla zdrowia konsumentów, ale i dla planety.

Na serwisach internetowych marek Nestlé dostępnych jest dla konsumentów wiele przepisów na smaczne dania na bazie warzyw i owoców, szczególnie w serwisie winiary.pl można znaleźć wiele inspiracji, ale również skorzystać z narzędzia My Menu Plan i zaplanować odpowiednio zbilansowane menu dla siebie i/lub całej rodziny.

W ramach swoich inicjatyw i programów edukacyjnych firma Nestlé promuje kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych w tym odpowiednie spożycie warzyw i owoców. Program „Nestlé Baby&Me” to źródło wiedzy na temat przebiegu ciąży, opieki nad dzieckiem oraz szeroko rozumianego rodzicielstwa. Wspiera rodziców i opiekunów niemowląt i małych dzieci mi. we wprowadzeniu warzyw i owoców do diety dziecka.

W ramach programu „Lekkoatletyka dla każdego!” organizowanego od 2014 r. przez Polski Związek Lekkiej Atletyki i Nestlé Polska, przy wsparciu Ministerstwa Sportu i Turystyki i pod patronatem Ministra Edukacji Narodowej promujemy nie tylko regularną  aktywność fizyczną, ale poprzez warsztaty i webinaria żywieniowe oraz dodatkowe lekcje  promujemy również wiedzę o prawidłowym odżywianiu, komponowaniu posiłków i wielkości porcji, w tym przede wszystkim na bazie warzyw i owoców. Wyniki projektu badawczego #ZacznijOdLekkiej z 2019r. potwierdziły, że wyższy odsetek dzieci  uczestniczących w programie „Lekkoatletyka dla każdego!” spożywa 2 i/lub więcej porcji owoców niż ich rówieśnicy nieuczestniczący w tego typu programach.

W programie edukacyjnym „Gotuj się na zmiany” organizowanym od 2010r. przez markę WINIARY warzywa i owoce są „ambasadorami” występującymi we wszystkich materiałach edukacyjnych dot. ich prawidłowego spożycia i jednocześnie zachęcających do ich przygotowania i niemarnowania. Są także częścią scenariuszy zajęć, gier i zabaw dla nauczycieli. Dzieci i rodzice mogą skorzystać z materiałów dostępnych na stronie internetowej www.gotujsięnazmiany.pl. Liczba uczniów objętych programem przekracza 1 000 000 uczniów.

Badania naukowe pokazują, że zaangażowanie dzieci w przygotowywanie posiłków skutkuje poprawą nawyków żywieniowych. Oznacza to m.in., że jakość diety poprawia się, a dzieci chętniej spożywają owoce i warzywa. Dlatego firma Nestlé zachęca we wszystkich swoich programach i inicjatywach edukacyjnych do spędzania czasu na wspólnym przygotowaniu posiłków rodzinnych.

mgr Izabela Pawluk

mgr Izabela Pawluk

mgr Izabela Pawluk

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie. Dietetyk Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej oraz członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki.

Współtwórca i koordynator projektu Centrum Dietetyczne Online, gdzie od początku jego działania udziela porad dietetycznych oraz bierze czynny udział w prelekcjach, warsztatach oraz piknikach naukowych. Autorka treści merytorycznych i graficznych do mediów społecznościowych NCEŻ, a także kampanii edukacyjnych, m.in. „Rodzinna Akcja – Zdrowa Rywalizacja”.

Doświadczenie zawodowe zdobywała w prywatnych poradniach dietetycznych, instytucjach państwowych, fundacjach oraz stowarzyszeniach zajmujących się tematyką żywieniową – edukacją, problemem marnowania żywności oraz bezpieczeństwem i higieną żywności.

Aktywny uczestnik konferencji naukowych, nieustannie poszerza swoją wiedzę z zakresu żywienia. Autorka licznych publikacji naukowych i popularnonaukowych z zakresu żywienia człowieka. Chętnie angażuje się w prowadzenie grupowych warsztatów żywieniowych zarówno dla dzieci, dorosłych jak i osób starszych, głównie w dziennych domach opieki.