STREFA MERYTORYCZNA
STREFA KULINARNA
9:00 – 9:30
Śniadanie online: kucharze i dietetycy wspólnie opowiedzą i pokażą jak codziennie rozpoczynać dzień zdrowym śniadaniem.
Bezglutenowe śniadanie wegańskie z Misą Mocy – Ewa Ługowska (kliknij po przepis)
9:30
Otwarcie konferencji
Blok: Dieta vs planeta – dokąd zmierzamy?
9:30 – 9:50
Aktualne kluczowe wyzwania dla poprawy stanu zdrowia
dr hab. n. o zdr. Grzegorz Juszczyk
Dyrektor NIZP-PZH
9:50 – 10:05
Dieta vs planeta – największe zagrożenia
dr Jacek Postupolski
Kierownik Zakładu Bezpieczeństwa Żywności NIZP-PZH
10:05 – 10:20
Żywność GMO – żywność przyszłości?
dr Sławomir Sowa
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin – Państwowy Instytut Badawczy
10:20 – 10:35
Strukturalne interwencje populacyjne mające na celu poprawę diety – czy są w stanie poprawić zdrowie mieszkańców Polski?
dr n. med. Piotr Bandosz
Gdański Uniwersytet Medyczny
10:35 – 10:50
Zrównoważone systemy żywnościowe w strategii producenta żywności
dr Jacek Czarnecki
Nestlé Polska S.A.
10:50 – 11:30
Aktywność fizyczna online – „Wytrenuj swoje zdrowie” z Exercise is Medicine Polska.
Małgorzata Perl, Anna Plucik-Mrożek, Małgorzata Prochownik
Blok: Bezpieczeństwo żywności – najczęstsze kontrowersje
11:30 – 11:45
Pozostałości pestycydów w żywności – czy mamy się czego obawiać?
dr hab. Paweł Struciński, prof. NIZP-PZH
Kierownik Zakładu Toksykologii i Oceny Ryzyka Zdrowotnego NIZP-PZH
11:45 – 12:00
Antybiotyki i pozostałości innych leków w produktach pochodzenia zwierzęcego
– jaka jest prawda?
dr n. wet. Wojciech Karlik
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego
12:00-12:15
Suplementy diety – powszechnie znane, ale czy wystarczająco poznane?
dr hab. n. o zdr. Regina Wierzejska
NIZP-PZH
12:15 – 12:30
Bezpieczna czy niebezpieczna? Cechy żywności w świadomości społecznej, przestrzeni medialnej i komunikacji marek
dr hab. n. o zdr. Mariusz Panczyk
Warszawski Uniwersytet Medyczny
Emilia Hahn, Agencja PR Hub
12:30 – 12:45
Glifosat – aktualne wyniki badań pozostałości w uprawach zbóż i w żywności.
Dlaczego był często wykrywany w kaszach a nie w oleju rzepakowym
dr Artur Miszczak
Instytut Ogrodnictwa, Zakład Badania Bezpieczeństwa Żywności
12:45 – 13:05
Czy naszą dietę będzie regulować prawo? Wpływ przepisów na zmianę wyborów
żywieniowych i środowiskowych
Michał Tracz
Senior Associate, Radca prawny, KRK Kieszkowska Rutkowska Kolasiński
13:05 – 13:20
Centrum Dietetyczne Online
Anna Dela, dr Katarzyna Wolnicka, Izabela Przybysz
9:35 – 10:05
Dieta planetarna małymi krokami – codzienna kanapka i jogurt w słoiku
Alicja Baska i Agata Szczebyło (kliknik po przepis)
10:10 – 10:40
Patenty na szybkie i efektowne śniadania
David Gaboriaud i dr n. o zdr. Hanna Stolińska (kliknij po przepis)
10:10 – 10:40
Patenty na szybkie i efektowne śniadania
David Gaboriaud i dr n. o zdr. Hanna Stolińska (kliknij po przepis)
10:45 – 11:25
Więcej warzyw na talerzu
Magda Gembacka (kliknij po przepis)
11:30 – 12:10
Dieta dla zabieganych – wykorzystanie pół produktów, czyli tzw. gotowców
ze sklepu, w zdrowym żywieniu
Dominika Targosz i Łukasz Jończyk (kliknij po przepis)
12:15 – 13:00
Dobrze Jemy – edukujemy! Jak stopniowo zmieniać dietę całej
rodziny na zdrowszą
Katarzyna Woźnicka i Agata Gawska
Szkoła na widelcu (kliknij po przepis)
13:10 – 13:40
Warsztaty kulinarne online
Zero waste – teoria i praktyka. Jak chronić planetę
i swój portfel
Paulina Górska i Jakub Emanuel Malec (kliknij po przepis)
Blok – Dieta dla zdrowia i planety – nowy trend w żywieniu
13:20 – 13:35
Diety roślinne a mikrobiota przewodu pokarmowego
prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska
Pomorski Uniwersytet Medyczny
13:35 – 13:50
Wpływ spożycia mięsa i jego przetworów na zdrowie, ze szczególnym uwzględnieniem chorób sercowo-naczyniowych
prof. dr.n med. Longina Kłosiewicz-Latoszek
NIZP-PZH
13:50 – 14:05
Gęstość odżywcza i walory prozdrowotne warzyw, owoców i ich przetworów
dr hab. Dominika Głąbska, prof. SGGW
prof. dr hab. Dominika Guzek
14:05 – 14:20
Dieta wegańska – czy może być dietą dla wszystkich?
dr hab. n. med. Dariusz Włodarek
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego
14:20 – 14:35
Zielona rewolucja na sklepowych półkach
dr inż. Justyna Szymani
Jeronimo Martins Polska
Debata – Dieta dla zdrowia i planety – dlaczego zmiana żywienia jest konieczna?
14:35 – 15:30
• Jak zmienia się nasze środowisko?
• W jaki sposób produkcja żywności wpływa na naszą planetę?
• Jakie działania może podjąć przemysł, aby zminimalizować negatywny wpływ
produkcji żywności na środowisko?
• Dlaczego nasza dieta powinna ulec zmianie?
dr Katarzyna Wolnicka, NIZP – PZH
dr Jacek Postupolski, NIZP – PZH
dr inż. Andrzej Gantner, Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców
Blanka Mellova, Nestlé Polska S.A.
Katarzyna Zgieb, Jeronimo Martins Polska, sieć sklepów Biedronka
prof. dr hab. n. med. Artur Mamcarz, Warszawski Uniwersytet Medyczny, Polskie Towarzystwo Medycyny Stylu Życia
14:20 – 14:50
Dieta na długowieczność z Beatą Grątkowską z Praktykulinarni
Beata Szewczyk-Grątkowska (kliknij po przepis)
Zapraszamy do bezpłatnej rejestracji: