and add this to your child theme stylesheet .et_pb_toggle_open .et_pb_toggle_title:before { display: block !important; content: “\e04f”; }

Program V Narodowego Kongresu Żywieniowego

V Narodowy Kongres Żywieniowy pod hasłem: Dieta dla zdrowia i planety – jaka powinna być dieta przyszłości?

17 października 2020 r., wydarzenie online

STREFA MERYTORYCZNA

STREFA KULINARNA

9:00 – 9:30
Śniadanie online: kucharze i dietetycy wspólnie opowiedzą i pokażą jak codziennie rozpoczynać dzień zdrowym śniadaniem.
Bezglutenowe śniadanie wegańskie z Misą Mocy
– Ewa Ługowska (kliknij po przepis) 

zobacz warsztat

9:30
Otwarcie konferencji

Blok: Dieta vs planeta – dokąd zmierzamy?

9:30 – 9:50
Aktualne kluczowe wyzwania dla poprawy stanu zdrowia
dr hab. n. o zdr. Grzegorz Juszczyk
Dyrektor NIZP-PZH

zobacz wykład

9:50 – 10:05
Dieta vs planeta – największe zagrożenia
dr Jacek Postupolski
Kierownik Zakładu Bezpieczeństwa Żywności NIZP-PZH

zobacz wykład

10:05 – 10:20
Żywność GMO – żywność przyszłości?
dr Sławomir Sowa
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin – Państwowy Instytut Badawczy

zobacz wykład

10:20 – 10:35
Strukturalne interwencje populacyjne mające na celu poprawę diety – czy są w stanie poprawić zdrowie mieszkańców Polski?
dr n. med. Piotr Bandosz
Gdański Uniwersytet Medyczny

zobacz wykład

10:35 – 10:50
Zrównoważone systemy żywnościowe w strategii producenta żywności
dr Jacek Czarnecki
Nestlé Polska S.A.

zobacz wykład

10:50 – 11:30
Aktywność fizyczna online – „Wytrenuj swoje zdrowie” z Exercise is Medicine Polska.
Małgorzata Perl, Anna Plucik-Mrożek, Małgorzata Prochownik

zobacz trening

Blok: Bezpieczeństwo żywności – najczęstsze kontrowersje

11:30 – 11:45
Pozostałości pestycydów w żywności – czy mamy się czego obawiać?
dr hab. Paweł Struciński, prof. NIZP-PZH
Kierownik Zakładu Toksykologii i Oceny Ryzyka Zdrowotnego NIZP-PZH

zobacz wykład

11:45 – 12:00
Antybiotyki i pozostałości innych leków w produktach pochodzenia zwierzęcego
– jaka jest prawda?
dr n. wet. Wojciech Karlik
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego

zobacz wykład

12:00-12:15
Suplementy diety – powszechnie znane, ale czy wystarczająco poznane?
dr hab. n. o zdr. Regina Wierzejska
NIZP-PZH

zobacz wykład

12:15 – 12:30
Bezpieczna czy niebezpieczna? Cechy żywności w świadomości społecznej, przestrzeni medialnej i komunikacji marek
dr hab. n. o zdr. Mariusz Panczyk
Warszawski Uniwersytet Medyczny
Emilia Hahn, Agencja PR Hub

zobacz wykład

12:30 – 12:45
Glifosat – aktualne wyniki badań pozostałości w uprawach zbóż i w żywności.
Dlaczego był często wykrywany w kaszach a nie w oleju rzepakowym
dr Artur Miszczak
Instytut Ogrodnictwa, Zakład Badania Bezpieczeństwa Żywności

zobacz wykład

12:45 – 13:05
Czy naszą dietę będzie regulować prawo? Wpływ przepisów na zmianę wyborów
żywieniowych i środowiskowych

Michał Tracz
Senior Associate, Radca prawny, KRK Kieszkowska Rutkowska Kolasiński

zobacz wykład

13:05 – 13:20
Centrum Dietetyczne Online
Anna Dela, dr Katarzyna Wolnicka, Izabela Przybysz

zobacz wypowiedzi dietetyków

Blok – Dieta dla zdrowia i planety – nowy trend w żywieniu

13:20 – 13:35
Diety roślinne a mikrobiota przewodu pokarmowego
prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska
Pomorski Uniwersytet Medyczny

zobacz wykład

13:35 – 13:50
Wpływ spożycia mięsa i jego przetworów na zdrowie, ze szczególnym uwzględnieniem chorób sercowo-naczyniowych
prof. dr.n med. Longina Kłosiewicz-Latoszek
NIZP-PZH

zobacz wykład

13:50 – 14:05
Gęstość odżywcza i walory prozdrowotne warzyw, owoców i ich przetworów
dr hab. Dominika Głąbska, prof. SGGW
prof. dr hab. Dominika Guzek

zobacz wykład

14:05 – 14:20
Dieta wegańska – czy może być dietą dla wszystkich?
dr hab. n. med. Dariusz Włodarek
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego

zobacz wykład

14:20 – 14:35
Zielona rewolucja na sklepowych półkach
dr inż. Justyna Szymani
Jeronimo Martins Polska

Debata – Dieta dla zdrowia i planety – dlaczego zmiana żywienia jest konieczna?

14:35 – 15:30
• Jak zmienia się nasze środowisko?
• W jaki sposób produkcja żywności wpływa na naszą planetę?
• Jakie działania może podjąć przemysł, aby zminimalizować negatywny wpływ
produkcji żywności na środowisko?
• Dlaczego nasza dieta powinna ulec zmianie?

dr Katarzyna Wolnicka, NIZP – PZH
dr Jacek Postupolski, NIZP – PZH
dr inż. Andrzej Gantner, Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców
Blanka Mellova, Nestlé Polska S.A.
Katarzyna Zgieb, Jeronimo Martins Polska, sieć sklepów Biedronka
prof. dr hab. n. med. Artur Mamcarz, Warszawski Uniwersytet Medyczny, Polskie Towarzystwo Medycyny Stylu Życia

zobacz debatę

Zapraszamy do bezpłatnej rejestracji: