and add this to your child theme stylesheet .et_pb_toggle_open .et_pb_toggle_title:before { display: block !important; content: “\e04f”; }

Pobierz Biuletyn Kongresu

Program VI Narodowego Kongresu Żywieniowego

9:40 – 10:00
OTWARCIE KONGRESU
Sesja inauguracyjna: Aktualne problemy zdrowia publicznego w Polsce
SYTUACJA ZDROWOTNA POLSKI – JAK POPRAWIĆ ZDROWIE POLAKÓW
dr hab. n. o zdr. Grzegorz Juszczyk – Dyrektor NIZP PZH – PIB

STREFA MERYTORYCZNA

STREFA KULINARNA

BLOK I:

Sposób żywienia i stan odżywienia Polaków – aktualne wyzwania

10:00 – 10:15
SPOSÓB ŻYWIENIA I STAN ODŻYWIENIA POLAKÓW
dr inż. n. rol. Katarzyna Stoś

10:15 – 10:30
WYBRANE CZYNNIKI RYZYKA ZDROWOTNEGO ZWIĄZANE ZE STYLEM ŻYCIA
dr n. przyr. Bogdan Wojtyniak, prof. NIZP PZH – PIB

10:30 – 10:45
ZMIANA NAWYKÓW ŻYWIENIOWYCH POLAKÓW PODCZAS LOCKDOWNU
dr hab. n. med. Piotr Rzymski – Uniwersytet Medyczny w Poznaniu

11:00 – 11:15
KONDYCJA PSYCHOFIZYCZNA A NAWYKI ŻYWIENIOWE
dr Anna Januszewicz – Instytut Psychodietetyki

11:15 – 11:30
ZWYCZAJE ŻYWIENIOWE W POLSCE – ZMIANY WYWOŁANE PANDEMIĄ
Patrycja Szymańska – IPSOS, ekspert Jeronimo Martins Polska


11:35 – 12:10 STREFA FITNESS

Lekkoatletyka dla Każdego!

Prowadzący:

Sebastian Chmara Wiceprezes Polskiego Związku Lekkiej Atletyki,

Goście specjalni:

 Małgorzata Hołub-Kowalik – Mistrzyni olimpijska z Tokio 2020, sztafeta 4×400 mix,

Kornelia LesiewiczMistrzyni Europy juniorów z 2021, bieg 400 m

BLOK II:

Żywienie, aktywność fizyczna a odporność

12:10 – 12:25
NIEDOSTATECZNY POZIOM AKTYWNOŚCI FIZYCZNEJ W POLSCE, JAKO ZAGROŻENIE
I WYZWANIE DLA ZDROWIA PUBLICZNEGO

prof. dr hab. med. Wojciech Drygas – Narodowy Instytut Kardiologii

12:25 – 12:45
WPŁYW PANDEMII COVID-19 NA AKTYWNOŚĆ FIZYCZNĄ I ŻYWIENIE DZIECI Z PROGRAMU ,,LEKKOATLETYKA DLA KAŻDEGO”
W PORÓWNANIU DO DZIECI, KTÓRE NA CO DZIEŃ NIE SĄ AKTYWNE

Katarzyna Żywczyk – Nestlé Polska S.A.
Sebastian Chmara – Polski Związek Lekkiej Atletyki

13:00 – 13:15
WITAMINA D A ODPORNOŚĆ
dr hab. Regina Wierzejska, prof. NIZP PZH – PIB

 

13:15 – 13:30
KWASY TŁUSZCZOWE OMEGA-3 A ODPORNOŚĆ
dr hab. n. farm. Hanna Mojska – NIZP PZH – PIB 

13:30 – 13:45
ŻYWIENIE OZDROWIEŃCÓW PO CIĘŻKIM PRZEBIEGU COVID-19.
NOWA CHOROBA – NOWE WYZWANIA

prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska – Pomorski Uniwersytet Medyczny

 

9:55-10:00

Otwarcie strefy kulinarnej

10:00 – 10:25

TALERZ ZDROWEGO ŻYWIENIA – OD TEORII DO PRAKTYKI
Małgorzata Mękus, ekspert NIZP PZH – PIB
Baszar El-Helou, ekspert NIZP PZH – PIB

Talerz Zdrowego Żywienia to współczesna i uaktualniona wersja graficzna znanej od lat Piramidy Zdrowego Żywienia. Talerz w sposób bardziej czytelny niż piramida i praktyczny pokazuje proporcje pomiędzy poszczególnymi grupami produktów spożywczych w naszej codziennej diecie. Dzięki temu łatwiej każdemu spojrzeć na swój posiłek i ocenić, czego brakuje i czy któregoś składnika jest za dużo. Współczesne podejście do racjonalnego żywienia skupia się przede wszystkim na świadomym podejmowaniu decyzji na co dzień, bez konieczności ważenia składników i skrupulatnego liczenia kalorii.

10:25 – 10:50

NESVITA: SIŁA BŁONNIKA NA I i II ŚNIADANIE
Robert Harna, kucharz Nestlé Polska S.A.
Katarzyna Żywczyk, ekspert Nestlé Polska S.A.
Zapraszamy do strefy kulinarnej, w której królować będzie nowa funkcjonalna owsianka NESVITA. Pokażemy, że jest to propozycja śniadaniowa dla każdego i że można przygotować ją łatwo, szybko i w nieoczywisty sposób. Robert Harna znany kucharz, foodstylista i foodproducer przy projektach telewizyjnych przygotuje klasyczną owsiankę wg. własnego pomysłu, warzywno-owsiane smoothie, pełne błonnika kulki mocy oraz jogurtowo-owocowy mix z NESVITĄ. W procesie twórczym towarzyszyć mu będzie Katarzyna Żywczyk – dietetyk, specjalista ds. żywienia w firmie Nestlé, która opowie jak zbilansować  I i II śniadanie, co zawiera nowa owsianka funkcjonalna NESVITA i dlaczego tak ważna jest odpowiednia podaż błonnika w codziennej diecie.

10:50 – 11:15
 
GOTOWANIE Z DZIEĆMI – NAUKA I ZABAWA
Katia Roman-Trzaska
Umiejętność gotowania to droga do samodzielności, zaradności i tworzenia więzi. Lepsze nawyki żywieniowe przychodzą z łatwością, jeśli dziecko potrafi samodzielnie przygotować jedzenie i zyska pewność siebie w kuchni. Na warsztacie Katia Roman-Trzaska pokaże proste przepisy, od których można zacząć tę przygodę oraz proste sposoby nauczania gotowania w szkole i w domu.

11:15 – 11:40
 
JAPOŃSKA KUCHNIA WEGAŃSKA – ZDROWA, KOLOROWA I PYSZNA
Kohei Yagi
Z warsztatu dowiesz się, jaka idea stoi za japońską kuchnią wegańską: jakich składników, technik i stylów dotyczy, a także co z niej można przenieść do polskiej kuchni i co może być inspirujące i przydatne w codziennym gotowaniu.

11:40 – 11:45
Rozmowa z dietetykiem Centrum Dietetycznego Online

11:45 – 12:10

MĘSKA KUCHNIA W ZDROWYM WYDANIU
dr Hanna Stolińska
 Mężczyźni lubią mięso, nie lubią gotować i nie interesują się gotowaniem – to mity/stereotypy, którym czas zadać kłam. Nie zmienia to faktu, że we wszystkich badaniach to dieta mężczyzn pozostawia sporo do życzenia – Hanna Stolińska bierze ten temat na warsztat w swojej najnowszej książce starając się pokazać że każdy mężczyzna może i powinien jeść lepiej.

12:10 – 12:35

SOKI JAKO ELEMENT ZBILANSOWANEJ DIETY
David Gaboriaud
dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska
O różnorodności soków i ich zastosowaniach w kuchni oraz codziennej diecie. Różnią się smakiem, kolorem i aromatem, różna jest też technologia ich produkcji. Soki dają wielkie pole do kulinarnych eksperymentów, co więcej 1 porcja soku może stanowić jedną z pięciu porcji warzyw i owoców w zbilansowanej diecie.

12:35 – 13:00

CZY UKISIĆ MOŻNA WSZYSTKO? KULINARNA PODRÓŻ DOOKOŁA ŚWIATA
Arkadiusz Dziakowski
Czy ukisić można wszystko? Można, ale nie wszystko musi się udać… Dlaczego? O tym będzie można się przekonać podczas transmisji warsztatu na Kongresie. Pokaz będzie również opowieścią o różnego rodzaju kiszonych warzywach, technikach kiszenia oraz jak łączyć kiszonki w daniach: do czego można je wykorzystać i z czym najlepiej smakują.

13:00-13:25

BILANSOWANIE DIETY ROŚLINNEJ – JAK ZDROWO JEŚĆ BĘDĄC VEGE
Damian Parol
Orson Gaweł Hejnowicz

Wegetarianizm to moda, a jednocześnie kierunek, który może okazać się zdrowy i zrównoważony. Warunkiem jest dobre zbilansowanie diety, dzięki czemu dania będą nie tylko smaczne ale i zdrowe. Ten pokaz to będzie spotkanie wybitnego dietetyka i kucharza – dialog żołądka z rozsądkiem.

 

13:25 – 13:50

ODPORNOŚĆ NA TALERZU – KUCHNIA NA JESIENNĄ SŁOTĘ
Alicja Baska
Agata Szczebyło

To, co jemy ma znaczenie – nie tylko w profilaktyce i leczeniu chorób przewlekłych, ale także we wspieraniu układu immunologicznego. A odporność zaczyna się w jelitach! 
Czy istnieje dieta antywirusowa? Jakie składniki szczególnie służą sprawnie funkcjonującemu układowi immunologicznemu? I jak nakarmić dobre bakterie jelitowe? 
Podczas naszego warsztatu zapraszamy na wspólne gotowanie rozgrzewającej, aromatycznej potrawy, która, poza smakiem, cieszy także feerią kolorów. Podpowiemy też, jak zadbać o siebie w wymagającym sezonie infekcyjnym.

13:50 – 14:15

FLEKSITARIANIZM W PRAKTYCE – RZECZ O UMIARKOWANIU I ZRÓŻNICOWANIU
Sylwia Majcher
W przeszłości jedliśmy mniej mięsa, było ono produktem drogim i wyjątkowym – na specjalne okazje. Dziś jest go w naszej diecie zbyt wiele. Lubimy jego smak, łatwość przygotowania. Jak jeść go mniej? Gotować tak by się najeść, by było smacznie i zdrowo. Patenty na domowe rozwiązania dla całej rodziny.

14:45 – 15:00

PODSUMOWANIE KONGRESU

Wnioski z Kongresu – jak poprawić zdrowie Polaków w dobie / po pandemii?