Program VII Narodowego Kongresu Żywieniowego
Warzywa i owoce dla zdrowia
Prowadząca: dr Anna Zimny-Zając, Redaktorka Naczelna Medonet
10:00 – 10:10
OTWARCIE KONGRESU
dr hab. n. med. Rafał Gierczyński, p.o. Dyrektora NIZP PZH – PIB
Sesja inauguracyjna 10:10-1020:
Żywienie a zdrowie: od nauki do praktyki
dr n. med. Jacek Postupolski
Zastępca Dyrektora ds. Żywienia i Bezpieczeństwa Żywności NIZP PZH – PIB
Prowadząca: dr Anna Zimny-Zając, Redaktorka Naczelna Medonet
10:00 – 10:10
OTWARCIE KONGRESU
dr hab. n. med. Rafał Gierczyński, p.o. Dyrektora NIZP PZH – PIB
Sesja inauguracyjna 10:10-1020:
Żywienie a zdrowie: od nauki do praktyki
dr n. med. Jacek Postupolski
Zastępca Dyrektora ds. Żywienia i Bezpieczeństwa Żywności NIZP PZH – PIB
STREFA MERYTORYCZNA
STREFA KULINARNA
SESJA I:
Bezpieczeństwo żywności i żywienia
– możliwości i wyzwania
10:15 – 10:30
Spożycie warzyw i owoców w wybranych grupach populacyjnych w Polsce w odniesieniu do aktualnych zaleceń
dr inż. n. rol. Katarzyna Stoś, NIZP PZH – PIB
10:30 – 10:45
Pozostałości pestycydów w owocach i warzywach
– fakty i mity
dr hab. Paweł Struciński, prof. NIZP PZH – PIB
10:45 – 11:00
Czy azotany w warzywach są zagrożeniem dla konsumenta?
mgr inż. Joanna Gajda-Wyrębek, NIZP PZH – PIB
11:00 – 11:20
System znakowania Nutri-Score w opinii polskich konsumentów
dr inż. Justyna Szymani
Dyrektor Działu Rozwoju Jakości i Kontroli Marki Własnej
Jeronimo Martins Polska S.A.
dr Jacek Czarnecki
Dyrektor ds. Regulacji Żywnościowych i Kontaktów Naukowych
w Nestlé Polska S.A.
SESJA II:
Rola warzyw i owoców dla zdrowia
oraz wspierania leczenia chorób – co nowego?
11:20 – 11:35
Dieta „wege” a ciąża. Jakiej wiedzy dostarczają badania naukowe?
dr hab. n. med. i n. o zdr. Regina Wierzejska, prof. NIZP PZH – PIB
11:35 – 11:50
Dieta o choroby neurodegeneracyjne – rola warzyw i owoców
prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Dorota Szostak-Węgierek
Warszawski Uniwersytet Medyczny
11:50 – 12:05
Tajna broń modulująca mikrobiotę – polifenole w warzywach i owocach. Które „najlepiej” leczą mikrobiotę jelitową?
prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska
Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
12:05 – 12:20
Warzywa i owoce w diecie a zapobieganie nowotworom
dr hab. n. med. Marta Mańczuk
Narodowy Instytut Onkologii
12:20 – 12:35
PRZERWA
SESJA III:
Dobre praktyki promowania spożycia warzyw i owoców
12:35 – 12:50
Kardiologiczna interpretacja przysłowia Przez żołądek do serca
– jak rozmawiać z pacjentem o zmianie nawyków żywieniowych?
prof. dr hab. n. med. Artur Mamcarz
Warszawski Uniwersytet Medyczny
12:50 – 13:05
Kształtowanie preferencji żywieniowych dzieci jako praktyka prozdrowotna
dr Ewa Ehmke vel Emczyńska-Seliga
Instytut – „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka” w Warszawie
13:05 – 13:20
Działania edukacyjne i innowacje produktowe wspierające
spożycie warzyw i owoców
Blanka Mellova
Kierownik Centrum Żywienia i Zdrowia
Nestlé Polska S.A.
13:20 – 13:35
Dobre praktyki promowania spożycia warzyw i owoców.
Łukasz Żmudziński
Jeronimo Martins Polska
SESJA IV:
JEŻ – Junior Edu-Żywienie – program edukacyjny w celu poprawy żywienia dzieci
13:35 – 14:05
Program JEŻ – kształtowanie środowiska szkolnego w celu promowania zdrowej diety i nawyków stylu życia – o programie
moderator – dr Katarzyna Wolnicka, ekspert NIZP PZH – PIB
prof. dr hab. Ewa Czarniecka-Skubina,
kierownik ds. badań naukowych w programie „Junior-Edu-Żywienie”
Baszar El-Helou, ekspert NIZP PZH – PIB
Ewa Skiba, Dyrektor Szkoły Podstawowej nr 218
im. Michała Kajki w Warszawie
14:10 – 15:00
DEBATA
Jak zwiększyć spożycie warzyw i owoców – rola polityki zdrowia publicznego, przemysłu, placówek edukacyjnych, systemu opieki zdrowotnej?
moderator: dr Anna Zimny-Zając, Redaktor Naczelna Medonet
Blanka Mellova, Kierownik Centrum Żywienia i Zdrowia, Nestlé Polska S.A
Joanna Marciak, Menedżer ds. Żywienia i Rozwoju Jakości
Izabela Pawluk, Dietetyk, Koordynator Centrum Dietetycznego
Alicja Baska, lekarz, Dyrektor Organizacyjna
Towarzystwa Medycyny Stylu Życia
Danuta Kozakiewicz, Dyrektorka Szkoły Podstawowej nr 103
w Warszawie
10:00 – 10:10
Powitanie
10:10 – 10:35
O roli warzyw i owoców w diecie dzieci oczami praktyka
Agata Gwiazdowska
10:40 – 11:05
O oszczędzaniu w kuchni – tanie gotowanie w czasach kryzysu
Katarzyna Bosacka
11:10 – 11:35
Warzywa i owoce w dawnej Polskiej kuchni – ujęcie historyczno-kulinarne
Maciej Nowicki
11:40 – 12:05
Nieoczywiste pomysły na owoce w diecie dziecka
w ramach programu Junior-Edu Żywienie
Baszar El-Helou
Monika Korólczyk-Kowalczyk
NIZP PZH – PIB
12:10 – 12:35
Jesień na talerzu czyli jak ugotować pyszny posiłek z sezonowych warzyw i owoców w duchu ZERO WASTE
Robert Harna, kucharz
Katarzyna Kałaska, dietetyczka
12:40 – 13:05
Ryby z warzywami i owocami – różnorodność smaków i technik
Wit Szychowski , „Pan Tasak”
13:10 – 13:35
Fermentacja warzyw i owoców – tradycja i nowoczesność
Piotr Ciemny
13:40 – 14:05
FOOD TECH – Nowe technologie i startupy od kuchni w służbie zdrowiu i planecie
Michał Piosik
14:10 – 14:35
Warzywa – smaczny i pożywny lunch do pracy w duchu „zero waste”
Monika Kaczorek
Sylwia Pacyna
Centrum Dietetyczne Online