and add this to your child theme stylesheet .et_pb_toggle_open .et_pb_toggle_title:before { display: block !important; content: “\e04f”; }

Program VII Narodowego Kongresu Żywieniowego

Warzywa i owoce dla zdrowia

Prowadząca: dr Anna Zimny-Zając, Redaktorka Naczelna Medonet

10:00 – 10:10
OTWARCIE KONGRESU
dr hab. n. med. Rafał Gierczyński, p.o. Dyrektora NIZP PZH – PIB
Sesja inauguracyjna 10:10-1020:
Żywienie a zdrowie: od nauki do praktyki
dr n. med. Jacek Postupolski
Zastępca Dyrektora ds. Żywienia i Bezpieczeństwa Żywności NIZP PZH – PIB

Prowadząca: dr Anna Zimny-Zając, Redaktorka Naczelna Medonet

10:00 – 10:10
OTWARCIE KONGRESU
dr hab. n. med. Rafał Gierczyński, p.o. Dyrektora NIZP PZH – PIB
Sesja inauguracyjna 10:10-1020:
Żywienie a zdrowie: od nauki do praktyki
dr n. med. Jacek Postupolski
Zastępca Dyrektora ds. Żywienia i Bezpieczeństwa Żywności NIZP PZH – PIB

STREFA MERYTORYCZNA

STREFA KULINARNA

SESJA I:

Bezpieczeństwo żywności i żywienia
– możliwości i wyzwania

10:15 – 10:30
Spożycie warzyw i owoców w wybranych grupach populacyjnych w Polsce w odniesieniu do aktualnych zaleceń
dr inż. n. rol. Katarzyna Stoś, NIZP PZH – PIB

10:30 – 10:45
Pozostałości pestycydów w owocach i warzywach
– fakty i mity

dr hab. Paweł Struciński, prof. NIZP PZH – PIB

10:45 – 11:00
Czy azotany w warzywach są zagrożeniem dla konsumenta?
mgr inż. Joanna Gajda-Wyrębek, NIZP PZH – PIB

SESJA II:

Rola warzyw i owoców dla zdrowia
oraz wspierania leczenia chorób – co nowego?

11:20 – 11:35
Dieta „wege” a ciąża. Jakiej wiedzy dostarczają badania naukowe?
dr hab. n. med. i n. o zdr. Regina Wierzejska, prof. NIZP PZH – PIB

11:35 – 11:50
Dieta o choroby neurodegeneracyjne – rola warzyw i owoców
prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Dorota Szostak-Węgierek
Warszawski Uniwersytet Medyczny

11:50 – 12:05
Tajna broń modulująca mikrobiotę – polifenole w warzywach i owocach. Które „najlepiej” leczą mikrobiotę jelitową?
prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska
Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie

12:05 – 12:20
Warzywa i owoce w diecie a zapobieganie nowotworom
dr hab. n. med. Marta Mańczuk
Narodowy Instytut Onkologii

12:20 – 12:35

PRZERWA

SESJA III:

Dobre praktyki promowania spożycia warzyw i owoców

12:35 – 12:50
Kardiologiczna interpretacja przysłowia Przez żołądek do serca
– jak rozmawiać z pacjentem o zmianie nawyków żywieniowych?

prof. dr hab. n. med. Artur Mamcarz
Warszawski Uniwersytet Medyczny

12:50 – 13:05
Kształtowanie preferencji żywieniowych dzieci jako praktyka prozdrowotna
dr Ewa Ehmke vel Emczyńska-Seliga
Instytut – „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka” w Warszawie

13:05 – 13:20
Działania edukacyjne i innowacje produktowe wspierające  
spożycie warzyw i owoców
Blanka Mellova
Kierownik Centrum Żywienia i Zdrowia
Nestlé Polska S.A. 

13:20 – 13:35
Dobre praktyki promowania spożycia warzyw i owoców.
Łukasz Żmudziński
Jeronimo Martins Polska

SESJA IV:

JEŻ – Junior Edu-Żywienie – program edukacyjny w celu poprawy żywienia dzieci

10:00 – 10:10

Powitanie

10:10 – 10:35
O roli warzyw i owoców w diecie dzieci oczami praktyka
Agata Gwiazdowska

10:40 – 11:05

O oszczędzaniu w kuchni – tanie gotowanie w czasach kryzysu
Katarzyna Bosacka

11:10 – 11:35

Warzywa i owoce w dawnej Polskiej kuchni – ujęcie historyczno-kulinarne
Maciej Nowicki

11:40 – 12:05

Nieoczywiste pomysły na owoce w diecie dziecka
w ramach programu Junior-Edu Żywienie
Baszar El-Helou
Monika Korólczyk-Kowalczyk
NIZP PZH – PIB

12:10 – 12:35

Jesień na talerzu czyli jak ugotować pyszny posiłek z sezonowych warzyw i owoców w duchu ZERO WASTE
Robert Harna, kucharz
Katarzyna Kałaska, dietetyczka

12:40 – 13:05

Ryby z warzywami i owocami – różnorodność smaków i technik
Wit Szychowski , „Pan Tasak”

13:10 – 13:35

Fermentacja warzyw i owoców – tradycja i nowoczesność
Piotr Ciemny

13:40 – 14:05

FOOD TECH – Nowe technologie i startupy od kuchni w służbie zdrowiu i planecie
Michał Piosik

14:10 – 14:35

Warzywa – smaczny i pożywny lunch do pracy w duchu „zero waste”
Monika Kaczorek
Sylwia Pacyna

Centrum Dietetyczne Online