and add this to your child theme stylesheet .et_pb_toggle_open .et_pb_toggle_title:before { display: block !important; content: “\e04f”; }
dr Katarzyna Wolnicka

dr Katarzyna Wolnicka

dr Katarzyna Wolnicka

Ekspert Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego

Ekspert Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego, wieloletni pracownik Instytutu Żywności i Żywienia, Kierownik Zakładu Edukacji Żywieniowej, dietetyk. Autorka wielu publikacji i poradników dotyczących roli żywienia w etiopatogenezie i profilaktyce chorób dietozależnych. Zajmuje się m.in. opracowywaniem i upowszechnianiem zaleceń żywieniowych, koordynacją projektów badawczych i kampanii społecznych z zakresu edukacji żywieniowej, oceną stanu odżywienia i sposobu żywienia. Prowadzi również szkolenia dla dietetyków, intendentów, pacjentów, konsumentów z zakresu m.in. zasad prawidłowego żywienia a także  obowiązujących przepisów prawnych w tym zakresie.

dr hab. n. o zdr. Grzegorz Juszczyk, Dyrektor NIZP-PZH

dr hab. n. o zdr. Grzegorz Juszczyk, Dyrektor NIZP-PZH

dr hab. n. o zdr. Grzegorz Juszczyk

Ekspert w dziedzinie zdrowia publicznego, od 2017 r. dyrektor Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego, prowadzącego badania w obszarze monitorowania i analiz stanu zdrowia populacji, promocji zdrowia i profilaktyki chorób zakaźnych oraz przewlekłych, bezpieczeństwa żywności oraz środowiska. W 2019 r. kierował procesem połączenia NIZP-PZH oraz Instytutu Żywności i Żywienia, który zakończył się z dniem 1 lutego 2020 i umożliwił rozszerzenie zespołu naukowego i działalności NIZP-PZH o badania sposobu odżywiania i prowadzenie edukacji żywieniowej. Członek Krajowej Rady ds. Onkologii; wykładowca akademicki Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. W roku 2020 uzyskał tytuł dr. hab. nauk medycznych i nauk o zdrowiu.

dr Sławomir Sowa

dr Sławomir Sowa

dr Sławomir Sowa

Specjalista z zakresu biotechnologii roślin. Aktualnie pracuje w Instytucie Hodowli i Aklimatyzacji Roślin – Państwowym Instytucie Badawczym, w Zakładzie Biotechnologii i Cytogenetyki Roślin, w którym pełni funkcję kierownika akredytowanego Laboratorium Kontroli  GMO. Laboratorium współpracuje z Europejskim Laboratorium Referencyjnym UE ds. Genetycznie Zmodyfikowanej Żywności i Pasz oraz jest Krajowym Laboratorium Referencyjnym ds. GMO w produkcji ekologicznej. Ekspert w zakresie analiz GMO, współpracuje z krajowymi i unijnymi instytucjami naukowymi. Realizował projekty naukowe z zakresu koegzystencji oraz wpływu GMO na środowisko. Członek naukowej sieci ds. oceny ryzyka GMO przy Europejskim Urzędzie ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Wieloletni członek komisji opiniodawczo-doradczej Ministra Środowiska w zakresie GMM i GMO oraz Komitetu Biotechnologii PAN. Zaangażowany w popularyzację nauki, interesuje się zrównoważonym rolnictwem oraz rolą nauki w budowaniu gospodarki opartej na wiedzy.

dr n. med. Piotr Bandosz

dr n. med. Piotr Bandosz

dr n. med. Piotr Bandosz

Lekarz i nauczyciel akademicki zainteresowany epidemiologią przewlekłych chorób niezakaźnych. Od lat związany z Gdańskim Uniwersytetem Medycznym oraz Uniwersytetem w Liverpoolu. Jest współautorem wielu prac z dziedziny modelowania zjawisk epiemiologicznych. Przy pomocy modeli matematycznych próbuje wyjaśniać obserwowane zjawiska takie jak np. zmniejszenie się umieralności sercowo-naczyniowej w Polsce w latach dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku. Zajmuje się też oceną efektywności strukturalnych interwencji populacyjnych mających na celu zmniejszenie rozpowszechnienia chorób sercowo-naczyniowych i neurodegeneracyjnych, w szczególności zaś tych interwencji, które mają oddziaływać na zdrowie poprzez poprawę diety. Poza pracą naukową posiada praktyczne doświadczenie kliniczne w zakresie chorób wewnętrznych i diabetologii.

dr Jacek Czarnecki

dr Jacek Czarnecki

dr Jacek Czarnecki

Jest ekspertem w dziedzinie prawa żywnościowego, bezpieczeństwa i jakości żywności oraz komunikacji skierowanej do konsumentów.

W Nestlé Polska odpowiada za zakres legislacji żywnościowej i kontaktów naukowych. Kieruje również obszarem jakości i kompletności danych podstawowych w procesach opracowywania receptur, tworzenia etykiet oraz komunikowania technicznej informacji o produktach.

Pełni funkcję wiceprezesa Polskiej Federacji Producentów Żywności Związku Pracodawców, gdzie przewodniczy Komisji ds. Legislacji i Bezpieczeństwa Żywności. Jest też wiceprezesem Polskiego Związku Pracodawców Przemysłu Spożywczego w Konfederacji Lewiatan.

Związany z Wydziałem Żywienia Człowieka SGGW w Warszawie, gdzie ukończył studia, w 2019 uzyskał stopień doktora i z którym aktywnie współpracuje m. in. jako członek Rady Programowej Wydziału.