and add this to your child theme stylesheet .et_pb_toggle_open .et_pb_toggle_title:before { display: block !important; content: “\e04f”; }
prof. dr n. med.  Ewa Stachowska

prof. dr n. med. Ewa Stachowska

prof. dr n. med.  Ewa Stachowska

Profesor nauk medycznych, specjalista biologii medycznej i nauk o żywieniu. Doświadczenie zawodowe zdobyła min w Instytucie Chemii Bioorganicznej (Polska Akademia Nauk, Poznań), Collegium Medicum (Uniwersytet Jagielloński, Kraków), Universidad de Navarra (Pamplona, Hiszpania), Strydehlyde University (Glasgow, UK).

Zainteresowania zawodowe  i naukowe dotyczą nowoczesnych rozwiązań w dietoprofilaktyce i dietoterapii min. wykorzystanie narzędzi genetycznych i molekularnych (z obszaru nutrigenetyki, epigenetyki, lipidometabolomiki)  w  indywidualizacji żywienia.  Autor ponad 110 prac z tzw. Listy Filadelfijskiej.

Kierownik Zakładu  Żywienia Człowieka i Metabolomiki  Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego. Członek European Lifestyle Medicine Organisation oraz Polskiego Towarzystwa Badań żywieniowych.

Twórca standardów żywienia dla osób z niealkoholową chorobą stłuszczeniową wątroby, twórca  „polskiego” wariantu diety typu śródziemnomorskiego, który został z powodzeniem zastosowany u pacjentów po przeszczepie nerki. Ostatnio bada rolę żywienia w funkcjonowaniu bakterii jelitowych.

Współwłaściciel firmy Dietetica zajmującej się innowacyjnym podejściem do żywienia. Bloger (https://dietetica.com.pl/blog.html), miłośnik muzyki i dobrej kuchni. Zawsze otwarta na ciekawych ludzi.

prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek

prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek

prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek

Absolwentka Wydziału Lekarskiego Akademii Medycznej w Warszawie. Od 1977 r. do 2020 r. pracownik naukowy Instytutu Żywności i Żywienia, w którym pełniła funkcję zastępcy dyrektora ds. profilaktyki żywieniowej i lecznictwa oraz kierownika Zakładu Profilaktyki Chorób Żywieniowozależnych z Poradnią Chorób Metabolicznych. W latach 1999 – 2016 pracownik naukowy i dydaktyczny Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, kierownik Zakładu Medycyny Zapobiegawczej i Higieny.

Głównym obszarem działalności badawczej i publikacyjnej jest lipidologia, patogeneza miażdżycy i profilaktyka przewlekłych chorób niezakaźnych, w szczególności chorób sercowo-naczyniowych oraz żywienie człowieka i dietetyka. Dorobek naukowy obejmuje około 400 publikacji w czasopismach o zasięgu międzynarodowym i krajowym oraz rozdziały w podręcznikach akademickich. Jest członkiem towarzystw naukowych, w tym Polskiego Towarzystwa Lipidologicznego, Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego i Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego.

dr hab. Dominika Głąbska, prof. SGGW

dr hab. Dominika Głąbska, prof. SGGW

dr hab. Dominika Głąbska, prof. SGGW

Zastępca Dyrektora Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka i Kierownik Poradni Dietetycznej Wydziału Żywienia Człowieka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Jest specjalistą z zakresu dietetyki i żywienia człowieka prowadzącym na co dzień zajęcia ze studentami oraz badania naukowe dotyczące roli żywienia. Jej zainteresowania naukowe koncentrują się wokół zagadnień związanych z rolą żywienia w dietoprofilaktyce i dietoterapii, czynnikami warunkującymi wybór i preferencje produktów spożywczych u osób zdrowych i pacjentów ze schorzeniami dietozależnymi oraz stanem odżywienia i stanem zdrowia pacjentów ze schorzeniami dietozależnymi i w ich profilaktyce. Opracowała i zwalidowała szereg kwestionariuszy częstości spożycia, do wykorzystania w ocenie sposobu żywienia, które zostały włączone do rejestru zwalidowanych narzędzi pozwalających na szybką ocenę diety National Institutes of Health – National Cancer Institute.

prof. dr hab. Dominika Guzek

prof. dr hab. Dominika Guzek

prof. dr hab. Dominika Guzek

Prodziekan Wydziału Żywienia Człowieka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Jest specjalistą z zakresu żywienia człowieka i nauk konsumenckich prowadzącym na co dzień zajęcia ze studentami oraz badania naukowe dotyczące głównie zachowań żywieniowych. Jej zainteresowania naukowe koncentrują się wokół zagadnień związanych z analizą zachowań konsumentów na rynku żywności, analizą możliwości modyfikacji składu produktów spożywczych w celu uzyskania produktów prozdrowotnych, analizą uwarunkowań zachowań konsumentów wobec produktów spożywczych oraz determinantów ich wyboru oraz oceną spożycia z dietą wybranych składników istotnych w żywieniu. Jest wielokrotnie wyróżnianym naukowcem i jednym z młodszych profesorów na macierzystej uczelni, który uzyskał tytuł naukowy profesora przed 40. rokiem życia.

dr hab. n. med. Dariusz Włodarek

dr hab. n. med. Dariusz Włodarek

dr hab. n. med. Dariusz Włodarek

Lekarz medycyny, dietetyk i żywieniowiec. Absolwent Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie oraz I Wydziału Lekarskiego Akademii Medycznej w Warszawie. Dr hab. nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia, specjalność żywienie człowieka i dietetyka. Nauczyciel akademicki. Kierownik Zakładu Dietetyki w Instytucie Nauk o Żywieniu Człowieka  SGGW w Warszawie. Autor podręczników do dietetyki oraz szeregu artykułów w tej dziedzinie.